leif gw persson

Leif GW:s kritik mot polisen – efter Mats Löfvings död: Som Nordkorea

Leif GW Persson.

FOTO: Jerker Ivarsson/Aftonbladet/TT
Leif GW Persson instämmer i kritiken mot den interna utredningen kring den avlidne polischefen Mats Löfving.
Hanteringen av ärendet för tankarna till ”Nordkorea och Sovjet”, menar GW.
– Man får inte göra så, det är integritetskränkande bortom allt förstånd, säger han till Expressen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Linda H Staaf: ”Vi hade en privat relation”
0:27

Efter reklamen: Linda H Staaf: ”Vi hade en privat relation”

(0:27)

Slå på ljud

Efter Mats Löfvings plötsliga död har allt fler gått ut med kritik mot polisledningens agerande. Igår kom även beskedet att polisen anmäler sig själva till Arbetsmiljöverket med anledning av dödsfallet.

– Jag kan inte utesluta att dödsfallet har ett samband med arbetet, sa Mattias Wahlstedt, kanslichef och biträdande avdelningschef på rättsavdelningen vid Polismyndigheten till SVT Nyheter.

Bland de kritiska rösterna finns flera stora namn. En av de som är mycket skeptisk till hur processen gått till är Leif GW Persson, kriminolog och tidigare polisprofessor.

Han har svårt att förstå logiken bakom att rikspolischefen Anders Thornberg inte inväntade en brottsutredning ledd av en åklagare, rapporterar Expressen.

– Man kan väl inte gå ut i medierna innan den riktiga utredningen är klar och utan saklig grund rekommendera en allvarlig påföljd som att få sparken, eller i alla fall fråntas sin chefstjänst. Det är ju skandalöst, säger Leif GW Persson till Expressen.

Leif GW Persson: ”Att ingen reagerat är fullkomligt häpnadsväckande”

Leif GW Persson riktar inte bara sin kritik mot polisledningen, utan även högre upp i ledet. Han menar att justitieminister Gunnar Strömmer borde ha sagt nej till den interna polisutredningen.

– Att ingen har reagerat är fullkomligt häpnadsväckande. Det kryllar ju av jurister, varför har de inte sagt ”vad i helvete håller ni på med?”, säger GW.

Mats Löfving.

Mats Löfving blev 61 år gammal.

FOTO: Henrik Montgomery/TT

Samma dag som Mats Löfving avled presenterade utredaren Runar Viksten sina slutsatser från utredningen under en presskonferens. Leif GW Persson berättar för Expressen att utredningen har låg trovärdighet och håller lågkvalité.

Under pressträffen ska Viksten ha ”frikänt” rikspolischef Anders Thornberg från allt ansvar och rekommenderat att ledningen sparkar Löfving – det menar GW inte ska ske i ett land som Sverige.

– Det här kan inte vara sant, tänkte jag när jag hörde det. Det är inget annat än ett offentligt skandaliserande, säger han till Expressen.

Runar Viksten.

Bara timmar innan Mats Löfving hittades död presenterade utredare Runar Viksten sina slutsatser.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Leif GW Persson: Familjen har goda chanser att vinna en rättsprocess mot polisen

Under fredagen uttalade sig Mats Löfvings familj för första gången efter dödsfallet. I ett öppet brev uttryckte den avlidnes barn sin sorg.

”Sorgen över att förlora vår pappa på det här sättet är obeskrivlig. Vi har under hela vårt liv sett honom hantera sin enorma arbetsbörda helt outtröttligt med drivkraften att skapa ett bättre samhälle för alla. De privata uppoffringar han har behövt att göra går ej att sätta i ord”, skriver de.

Leif GW Persson säger till Expressen att om de anhöriga vill anmäla händelsen bör de ha ”mycket goda” chanser att vinna.

– Det tror jag definitivt att de har. Det här är klart brott mot de bestämmelser som finns, säger han.

FOTO: Jerker Ivarsson/Aftonbladet/TT/Henrik Montgomery/TT/Jonas Ekströmer/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN