leif gw persson

Leif GW Perssons förvåning kring Tove-fallet: ”Det som stör mig...”

Leif GW i Nyhetsmorgon när han pratar om Tove-fallet. Till höger syns mördade Tove.

FOTO: TV4/Missing people
Leif GW Persson förbryllas över Tove-fallet.
Det är speciellt två detaljer som gäckar honom enormt.
– Det här sticker ut. Flickorna i Småland, de ska inte finnas i sammanhanget, säger kriminologen i Nyhetsmorgon.

Det uppmärksammade fallet med försvunna 21-åringen Tove har inte bara skakat Vetlanda utan hela Sverige. Efter att ha varit borta i 17 dagar hittades hennes kropp i ett skogsparti utanför Vetlanda.

Två kvinnor, 18 och 20 år gamla, som var bekanta med Tove sitter häktade misstänkta för att ha mördat henne. Under helgen framkom det att en av kvinnorna påstår att den andra kvinnan är ansvarig för Toves död och att hon själv är oskyldig. Men båda kvinnorna är fortfarande misstänkta för mord.

De två detaljerna som stör Leif GW Persson

En som förbryllas över hela utredningen kring Toves försvinnande och död är kriminologen och författaren Leif GW Persson, 77. I TV4:s Nyhetsmorgon berättar han för programledaren Anders Pihlblad, 54, vilka detaljer som gäckar honom i detta sällsynta våldsbrott som bara involverar kvinnor.

– Det som stör mig lite i det här Tove-fallet är att du inte ska ha två kvinnliga gärningsmän i ett sånt här ärende. De ska inte vara ostraffade. Det har förvisso hänt att kvinnor tagit kål på andra kvinnor under liknande omständigheter, men då har både offret och gärningspersonen haft ett gediget straffregister. Det här sticker ut. Flickorna i Småland, de ska inte finnas i sammanhanget, säger han i programmet.

Leif GW Persson säger att det är extremt ovanligt att kvinnliga, ostraffade gärningspersoner begår den här typen av våldsbrott, samt att de inte erkänner direkt.

Leif GW Persson säger att det är extremt ovanligt att kvinnliga, ostraffade gärningspersoner begår den här typen av våldsbrott, samt att de inte erkänner direkt.

FOTO: TV4

Han fortsätter med att förklara att när kvinnor utför denna typ av våldsbrott tenderar de att erkänna sina handlingar tidigare än vad män i regel gör. Att kvinnorna fortfarande inte har erkänt mordet är alltså förvånande.

Finns ingen manual att gå efter

– Det andra som stör mig är att de nekar. De förnekar inblandning i det här trots att de suttit i finkan i en månad nu. Det är ovanligt ska du veta, säger Leif GW Persson och fortsätter:

– Det som inte stör mig är själva polisutredningen. Den rullar på som vanligt trots det här. Det kommer lika oväntat för dem som för mig. Det ska inte se ut så. De skulle ha fallit till föga och erkänt typ dag ett eller två om de hade följt manualen.

Eftersom detta är ett så pass sällsynt fall finns det enligt honom ingen manual att ta till. Vidare säger han att den tekniska bevisningen kommer att få stor betydelse – det blir avgörande för vilken brottsrubricering som används vid åtalet och sedermera vilken påföljd kvinnorna får.

Det hela beror på hur det går med rättsmedicinska undersökningen med obduktionen inräknad, samt brottsplatsundersökningen. Han säger att det kan bli svårt att hitta något på platsen eftersom mordet tros ha skett på en annan plats än den hon hittades på.

– Går det fullt ut så som åklagaren driver det här fallet då ska de ju dömas till livstids fängelse trots sin låga ålder. Men säg att det stannar vid misshandel eller vållande till annans död, då pratar vi i varje fall inte tvåsiffriga fängelsestraff. Kanske bara tre, fyra, fem år, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

FOTO: TV4/Missing people

FRÅN FÖRSTASIDAN