Leif GW Persson ryter ifrån mot strejkare i fängelset: ”Hotell”

Leif GW ryter ifrån mot de strejkande på Tidaholmsanstalten.

Leif GW Persson säger sitt om de intagna som strejkar över kioskutbudet.

Foto: TT
Intagna på Tidaholmsanstalten började i förra veckan strejka – efter att en kiosk ändrat sitt matutbud.
Nu ryter tv-profilen och kriminologen Leif GW Persson ifrån.– De har inte så mycket att förlora, säger GW.

I förra veckan uppmärksammade Dagens Nyheter att intagna på Tidaholmsanstalten hade under måndagen börjat strejka. Anledningen?

Att fängelset bytt kioskägare. Innan skedde upphandlingen via ett lokalt företag i Tidaholm – men nu har anstalten bytt till en centraliserad leverantör. Vilket har fått mängden produkter som erbjuds att dvala. Något de intagna snart upptäckte.

Under måndagen var plötsligt ett betydande antal av de dömda sjukanmälda. En händelse som enligt kriminalvårdschef Magnus Östlund var en tydlig protestaktion.

Anstalt.

I måndags förra veckan började intagna på ett säkerhetsklass 1 fängelse strejka – efter att anstalten bytt leverantör till en kiosk.

Foto: Magnus Hallgren/DN/TT

– Det vi än så länge har identifierat är att det till stora delar handlar om mathållningen på olika sätt, säger kriminalvårdschef Magnus Östlund till tidningen i förra veckan.

Därför strejkar fångarna på svenska högsäkerhetsfängelse

Har högsta säkerhetsklassen – tros kunna rymma

Tidaholmsanstalten är en av sju anstalter med klassificeringen säkerhetsklass 1, tillsammans med Kumla, Hall, Salberga, Saltvik, Norrtälje och Hällby. Anstalterna är till för dömda som tros ha hög risk för rymning eller att bli fritagna.

Enligt Nyheter24 sitter Anders Eklund, som mördade tioåriga Engla Höglund vid anstalten. Även Wilmas Andersson mördare, Tishko Ahmed sitter på anstalten.

Anstalten har även flera produktionsanläggningar, där omkring 70 intagna arbetar. Strejken kunde komma att påverka anstaltens leveranstider – och i det långa loppet även dess kunder.

– Och det är klart att om det pågår en lång tid så kan det i förlängningen också påverka våra kunder, säger kriminalvårdschef Magnus Östlund till Dagens Nyheter.

Leif GW Persson.

Leif GW Persson säger sin mening om de strejkande på Tidaholmsanstalten. ”Lika bra som på hotell”, säger han i TV4.

Henrik Montgomery/TT
Syskonen skulle splittras – otroliga beslutet av singelpappan

Leif GW Persson ryter ifrån: ”Ätit på anstalt åtskilliga gånger”

Men nu ryter författaren och kriminologen Leif GW Persson ifrån mot de intagnas beteende. I TV4:s Nyhetsmorgon menar den kända tv-profilen att vissa tror att det är som att leva på hotell när man befinner sig i fängelse. Han tycker även om maten som erbjuds på anstalter runt om i Sverige.

– Många människor som inte har varit på en anstalt har en föreställning om att det är lika bra som på ett hotell, men så är det faktiskt inte. Jag har ätit på anstalt åtskilliga gånger och jag har aldrig haft några klagomål. Jag tycker nog den är ganska hygglig, säger Leif GW Persson i TV4.

Att de intagna strejkar ser inte heller Leif GW Persson som något vidare märkligt. De intagna har inte så många andra platser att befinna sig på, menar han.

– De har inga problem att streta emot om de är på det humöret, för de har inte så mycket att förlora, säger GW.

LÄS OCKSÅ: Över hälften får specialkost i fängelset – betydligt fler än skolbarnen

LÄS OCKSÅ: Tonåringen döms – sköt ihjäl polis i Göteborg: ”Jag bönade och bad”

Foto: Magnus Hallgren/DN/TT, Roger Tillberg/TT

SENASTE NYTT!