leif gw persson

Leif GW Persson om kändisens skandalklipp: Kan vara brottsligt

Leif GW Persson säger att Margaux Dietz kan ha gjort sig skyldig till brott

FOTO: Malin Hoelstad/SvD/TT, Olle Sporrong/EXP/TT
Margaux Dietz är minst sagt i blåsväder.
Nu berättar Leif GW Persson att influencern kan ha gjort sig skyldig till brott efter att hon publicerat en skandalomsusad video på Youtube.
– Det är den stora spridningen på klippet som spelar roll, säger han till Aftonbladet.
GW:s kärleksförklaring till Löfven ”Saknar honom”
0:35

Efter reklamen: GW:s kärleksförklaring till Löfven ”Saknar honom”

(0:35)

Slå på ljud

Det låg en blodig och däckad man utanför Margaux Dietz, 32, lägenhetsdörr. Då valde youtubern och programledaren att filma när hennes son gick ut och petade på mannen, sedan ringde hon sin PT och frågade om hon borde ringa polisen.

Klippet har setts av hundratusentals människor och det har skapat ett ordentligt ramaskri i Sverige. Trots att hon bett om ursäkt har flera företag avslutat sina samarbeten med henne på grund av klippet och den ilska som väckts på sociala medier.

Inte nog med att klippet som Margaux Dietz har spridit är kontroversiellt – det kan även vara olagligt. Kriminologen och författaren Leif GW Persson, 77, säger att det rör sig om olaga integritetsintrång. En brottsrubricering som introducerades 2018.

– Det är den stora spridningen på klippet som spelar roll, förklarar Persson för Aftonbladet.

Leif GW Persson: ”Tror inte en sekund på...”

Det är nämligen så att den som sprider filmer eller klipp i en känslig situation kan göra sig skyldig till brottet. Straffet är böter eller fängelse i högst två år och vid grovt brott kan straffet bli högst fyra år.

Att Margaux Dietz har så många följare på Youtube (290 000) gör att ärendet får ”försvårande omständigheter”. Hade hon behållit det för sig själv hade det inte varit något problem. Däremot är Leif GW Persson övertygad om att brottet inte på långa vägar är så pass allvarligt att hon skulle riskera ett fängelsestraff.

Skärmdump från den omtalade videon där en berusad man ligger utanför influencerns lägenhet.

I klippet syns hur Margaux Dietz låter sin son gå fram och peta på den utslagna mannen.

FOTO: Youtube/Nyheter24

– Om en åklagare valde att titta på fallet, vilket jag inte tror att de kommer att göra, skulle de kunna få det till dagsböter. Jag tror inte en sekund på att detta skulle leda till fängelse, det bedömer jag som helt uteslutet. Det är inte tillräckligt grovt för det, säger han.

Förmodligen hänger ett åtal på att den däckade mannen som filmats i videon väljer att begära skadestånd. Någonting Leif GW Persson menar att han skulle få.

– Ja för fan! Det tror jag att han skulle få. Men han måste ju visa att det lett till någon skada naturligtvis, säger han.

FOTO: Malin Hoelstad/SvD/TT, Olle Sporrong/EXP/TT/Youtube

FRÅN FÖRSTASIDAN