leif gw persson

Leif GW Persson om de spionåtalade bröderna: ”Inte så svårt”

Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

FOTO: TV4
Under fredagen åtalades de två bröderna som misstänks ha spionerat på Sverige och lämnat topphemlig information till Ryssland.
Bröderna infiltrerade bland annat Säpo, vilket inte imponerar på Leif GW Persson.
– Det är nog inte så svårt, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.
GW:s kärleksförklaring till Löfven ”Saknar honom”
0:35

Efter reklamen: GW:s kärleksförklaring till Löfven ”Saknar honom”

(0:35)

Slå på ljud

De två bröderna med iransk påbrå har suttit häktade misstänkta för spioneri i över ett år. I fredags åtalades bägge för att ha sålt hemliga uppgifter till till den ryska underrättelsetjänsten GRU.

Den äldre brodern arbetade på Säkerhetspolisen, Säpo, fram till 2011 där hans jobb var kontraspionage – han skulle motverka spionage från främmande makt. När han sedan gick över till Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, arbetade han under en period på den mest hemliga avdelningen: Kontoret för särskild inhämtning, KSI.

Trots att det låter som ett avancerat undercover arbete är det inget som imponerar på kriminologen och författaren Leif GW Persson.

”Klart man kommer i kontakt med hemliga uppgifter”

När Leif GW Persson gästar TV4:s Nyhetsmorgon på söndagsmorgonen får han i uppdrag att analysera fallet med de två bröderna som åtalas för att ha spionerat åt Ryssland.

– Det är inte så svårt. Huvudpersonen har haft titeln handläggare. Om du frågar mig så gissar jag att han har hållit på med säkerhetsanalyser. Då är det klart man kommer i kontakt med hemliga uppgifter, säger han i Nyhetsmorgon.

GW menar att det blir lätt för spionerna att lära sig namnen på de anställda och få vetskap om deras adresser.

– Kan man lämna en lista på alla Säpo-anställda och alla vid sektionen för särskild inhämtning med namn och adress till ryssen så blir ryssen jätteglad, förklarar han.

Leif GW Persson i Nyhetsmorgon, utzoomad.

Leif GW Persson tror inte att det är svårt att infiltrera Säkerhetspolisen.

FOTO: TV4

TV4 har tidigare intervjuat Tony Ingesson, lektor i underrättelseanalys, som menar att uppgifterna som spridits till Ryssland kan få allvarliga konsekvenser.

– Det är ett drömläge för främmande makt. I värst fall kan det innebära att mänskliga källor röjs. Om mänskliga källor röjs hamnar personer i livsfara, säger Tony Ingesson.

Åtalade bröderna nekar till brott

De två bröderna som står åtalade greps i september respektive november förra året och nekar till brott. En av brödernas försvarsadvokat säger att mannen påstår sig inte gjort något fel.

– Min klient förnekar allt som läggs honom till last. Han bestrider att han skulle ha gjort något felaktigt över huvudtaget, säger försvarsadvokaten Anton Strand till SVT.

De åtalade bröderna med suddade ansikten.

De två bröderna misstänks ha spionerat mellan åren 2011 och 2021.

FOTO: TT

Enligt Säkerhetspolisen ska överlämningen av information till ryska GRU skett på en toalett på en helt vanlig ICA-butik i Uppsala.

Sekretessen är hög kring ärendet, men en del av bevisningen gäller mängder av krypterade filer från Säkerhetspolisen som försökts raderas från den äldre broderns dator. Man har också hittat anteckningar tillhörande den yngre brodern när underrättelsetjänsten GRU nämns flera gånger.

Rättegången mot spionbröderna är planerad att inledas den 24 november i Stockholms tingsrätt.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN