brott

Leif GW Persson om att Anders Eklund nekas tidsbestämt straff

Leif GW Persson och Anders Eklund.

FOTO: TT/TV4
Engla Höglunds mördare Anders Eklund nekas återigen tidsbestämt straff.
Det ser Leif GW Persson som ett glädjande beslut.
– Det är en ytterst primitiv människa – en predator skulle jag vilja beskriva honom som, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Därför siktade Theodor Engström in sig på Annie Lööf
0:28

Efter reklamen: Därför siktade Theodor Engström in sig på Annie Lööf

(0:28)

Slå på ljud

I Sverige finns nästan 200 livstidsdömda fångar. En av dem är Anders Eklund som mördade 10-åriga Engla Höglund den 5 april 2008.

I veckan blev det känt att den dömda mördaren återigen ansökt om att få ett tidsbestämt straff, och att han även denna gång fått avslag på sin önskan.

Det tycker kriminologen och författaren Leif GW Persson är bra, förklarar han i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Om jag skulle rangordna de där 200 livstidsdömda utifrån deras risk för fortsatt grov brottslighet så vill jag nog påstå att Eklund toppar den listan, konstaterar Leif GW Persson.

Får avslag en andra gång

Livstids fängelse är Sveriges hårdaste straff och är ett straff utan en tidsbestämd frigivning. Det innebär att den dömde inte vet hur länge denne ska sitta i fängelse.

Livstidsdömda fångar som har suttit mer än tio år av sitt straff har dock rätten att ansöka om ett tidsbestämt straff. Godkänns livstidsstraffet kan det omvandlas till minst 18 års fängelse.

Anders Eklund i rätten.

Anders Eklund erkände till två mord och dömdes till livstids fängelse. Mycket pekade även på att han begått ett tredje mord – på ytterligare ett barn.

FOTO: P-O Sännås/Aftonbladet/TT

Anders Eklund dömdes till livstidsfängelse efter att ha erkänt mordet på 10-åriga Engla Höglund 2008 och mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun år 2000. 2018 hade han suttit av 10 år av sitt straff och ansökte då om tidsbestämt straff, men fick avslag.

Efter ett andra försök nekades han återigen av tingsrätten med anledningen att han har alltför hög risk för återfall – samma motivering som första gången.

Mördade Engla Höglunds mamma Carina Höglund var på plats i rätten när beslutet fastslogs. För henne var beslutet väntat.

– Men jag tycker det är bedrövligt att man får hålla på och ansöka gång på gång. Först så tidigt som efter tio år, sedan varje år till man får det tidsbestämt. Det är onödiga pengar som slängs bort som skulle kunna gå till viktigare saker, säger hon till SVT.

Carina Höglund tillsammans med jurist.

Engla Höglunds mamma Carina Höglund befann sig i rätten när beslutet kom.

FOTO: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT

”Han ger sig på i stort sett alla”

Leif GW Persson håller med om tingsrättens beslut.

– Det är mycket hög återfallsrisk på en sån som honom, säger han.

GW förklarar att när man arbetar med kriminella, som han gör, så ska man undvika känslor när de kommer till brottslingarna man jobbar med. Men när det kommer till Anders Eklund blir det knepigt, säger han.

– Det är en ytterst primitiv människa – en predator skulle jag vilja beskriva honom som. Han är lågbegåvad, driftstyrd, det är sexualitet som är hans motiv och han ger sig på i stort sett alla, säger GW och fortsätter:

Engla Höglunds grav.

Engla Höglund är begravd på en kyrkogård i Stjärnsund.

FOTO: Casper Hedberg/SvD/TT

– Han är dömd för två mord och det finns mycket som talar för att han begått ett tredje som han har lyckats klara sig ur. Även det på en liten flicka. Det finns starkt pedofila inslag i hans kriminalitet.

Det är sannolikt att Eklund fortsätter ansöka om tidsbestämt straff och det är inte säkert att han kommer få avslag varje gång, säger GW. Han tycker dock att det bästa vore att hålla honom inspärrad tills han är inkapabel till fortsatt brottslighet.

– Han är verkligen inte på något sätt en gåva till mänskligheten, utan precis dess raka motsats. En mycket farlig person, avslutar GW.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN