Lars Vilks änka om sorgen 1,5 år efter olyckan: ”Blev outhärdligt”

Lars Vilks änka snett bakifrån och Lars Vilks till höger.

FOTO: TV4/TT
Lars Vilks änka talar nu ut om sorgen efter sin make och om parets liv ihop.
Det har gått nära 1,5 år efter den ödesdigra olyckan då Vilks omkom.
– Det blev outhärdligt att leva på det sättet, säger hon i en intervju med TV4.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Husen rasar efter jordbävningen i Turkiet och Syrien
0:34

Efter reklamen: Husen rasar efter jordbävningen i Turkiet och Syrien

(0:34)

Slå på ljud

Det kontroversielle konstnären Lars Vilks levde med ett massivt polisskydd de sista elva åren av sitt liv. Fram tills den ödesdigra olyckan utanför Markaryd den 3 oktober 2021 då han och de två poliser han färdades med dog.

Polisskyddet fick han efter sina kontroversiella Muhammedteckningar av profeten Muhammeds ansikte på en rondellhund. Teckningarna fick stor uppmärksamhet 2010 och Vilks fick ta emot massiva hot från militanta muslimer. En belöning på 100 000 dollar utlovades dessutom av terrornätverkets al-Qaidas ledare till den som mördade Vilks.

Lars Vilks änka snett bakifrån.

Lars Vilks änka skriver nu på en bok om sitt liv med konstnären.

FOTO: TV4

Lars Vilks änka: ”Mitt livs kärlek”

Lars Vilks och hans numera änka levde alltså under mycket speciella förhållanden. Änkan lever i dag med skyddad identitet och berättar nu i en intervju med TV4 om livet med Lars Vilks.

– Han var mitt livs kärlek. Jag tror att jag blev väldigt fascinerad av Lars intellekt och hans kunskap, hans sätt att vara, säger hon.

Fick inte träffas hemma – fånge i sitt hem

Lars Vilks levde med ständigt polisskydd och paret fick aldrig träffas helt själva. De fick inte heller bo ihop eftersom polisen inte kunde garantera änkans säkerhet om de bodde tillsammans. De fick dessutom bara träffas på någon bänk ute i naturen och på restauranger, enligt änkan. Hon upplever det som att Lars var en fånge i sitt eget hem.

Lars Vilks.

Lars Vilks blev 75 år gammal.

FOTO: Staffan Löwstedt/SvD/TT

– Det blev outhärdligt att leva på det sättet som de sista åren av Lars liv. Att vi inte skulle kunna få träffas hemma. Det är liksom inte normala ställen man träffas på som en man och kvinna i ett förhållande. Sedan skulle vi skiljas åt och Lars skulle tas till sin våning, berättar hon.

Änkan berättar även hur det gick till vid Lars urnsättning då hans aska ströddes i havet.

– När jag la ner mitt blomsterhjärta i havet, när vi hade sänkt ner urnan, sa jag såhär: ”Lars, nu finns du här, du ska vakta Nimis och Nimis vaktar dig, säger änkan och rösten bryts flera gånger och hon hörs kämpa mot tårarna.

Lars vilar nu i havet nedanför sitt älskade konstprojekt Nimis i Skåne.

FOTO: TV4/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN