politik

Larmet från Bris – efter regeringens förslag: ”Vi oroas”

Moderaternas valaffisch och Bris-loggan.

FOTO: TT
Barnrättsorganisationen Bris oroas över hur svenska barn kommer påverkas av regeringens förslag om nya straffåtgärder mot barn.
Ungdomsfängelser, hårdare påföljder för minderåriga och sänkt straffrättsålder är några av de åtgärder som nämns i Tidöavtalet.
– Barn som begår brott är fortfarande barn, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.
Småbarnsmamman Sarah har skulder på 400 000 kronor – försöker köpa sig lycklig
0:27

Efter reklamen: Småbarnsmamman Sarah har skulder på 400 000 kronor – försöker köpa sig lycklig

(0:27)

Slå på ljud

Den svenska barnrättsorganisationen Bris (Barnens rätt i samhället) efterfrågar tydliga barnkonsekvensanalyser av den tillträdande regeringens nya förslag. De förslag som Bris syftar till är de repressiva straffåtgärder som riktas mot barn så som införandet av ungdomsfängelser, hårdare påföljder för minderåriga och sänkt straffrättsålder, skriver TT.

Förslagen presenterades i det så kallade Tidöavtalet mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna som knåpades ihop under förra helgen på Tidö slott utanför Västerås.

– Vi oroas över fokuset på repressiva straffåtgärder som riktas mot barn, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog till TT.

Förslagen på repressiva straffåtgärder

Ulf Kristerssons nya regering ska tillsätta en utredning som ska se över straffrabatten för de under 18 år. Samtidigt förklarade partierna under pressträffen på fredagen att man överväger en sänkning av straffmyndighetsåldern i Sverige.

Den nya regeringen, bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med Kristersson i spetsen vill också inrätta särskilda ungdomsfängelsen under Kriminalvårdens ansvar.

Högerpartierna på väg till presskonferensen på fredagen.

Under fredagens pressträff presenterade Ulf Kristersson sin nya regering och de åtgärder de planerar att göra. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kommer att ingå i regeringen.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Vidare ska den maximala tiden för sluten ungdomsvård förlängas. Det har också diskuterats kring polisens verktygslåda och en utvidgning av polisens möjligheter till kroppsvisitation och husrannsakan.

– Kommer det riktas mot vissa grupper av barn och inte andra? Det riskerar att bli diskriminerande mot vissa grupper av barn, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare vid Bris.

”Barn som begår brott är fortfarande barn”

Organisationen efterfrågar nu tydliga barnkonsekvensanalyser för att få en bild av hur barn i det svenska samhället kommer att påverkas av de nya förslagen. Jägerskog menar att man behöver se över om åtgärderna överensstämmer med barns grundläggande mänskliga rättigheter.

– Barn som begår brott är fortfarande barn, säger han till TT.

Han tilläger att organisationen hade velat se större fokus på ett förebyggande och främjande arbete för att vända utvecklingen av brottslighet bland unga.

– Fokus måste ligga på det man vet fungerar, och inte det här ensidiga fokuset att straff är lösningen.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN