Läraren Selma Gamaleldin sparkas – vägrade kalla elev för ”hen”

Solvikskolan och Selma Gamaleldin

Läraren Selma Gamaleldin vägrade kalla en elev på Solvikskolan i Järva för ”hen”.
Då fick hon sparken.
– Jag fick inte ens säga hej då till barnen, säger hon till Bulletin.

En förälder till en elev på Solvikskolan närmade sig läraren Selma Gamaleldin, 36, när hon satt och väntade på bussen. Föräldern uppmanade Selma att använda pronomen ”hen” när hon tilltalade hennes barn.

Selma Gamaleldin höll inte med och tyckte inte att det var ett beslut som föräldrarna kunde ta när barnet var så ungt.

– Pojken var bara sju år vid tillfället och han hade själv aldrig uttryckt någon önskan att bli kallad för ”hen”, eller visat några tecken på att vara osäker över sin könsidentitet. Inte en enda gång, från skolstart till mitt avsked, har pojken sagt till mig att han ville bli kallad för ”hen”, säger hon till Bulletin.

Hela personen kallades in på möte med skolledningen

Selma hade bara jobbat på skolan i en vecka när klagomålet från föräldern framfördes. Hon fortsatte med undervisningen på samma sätt som förut och upplevde inte att det var några problem.

Tre månader senare blev hon inkallad till ett möte. En diskussion utan hennes vetskap hade förts och föräldrarna var kritiska till Selmas pedagogiska inställning. Selma fick förklara hur hon såg på saken till skolans rektor.

Ytterligare två månader passerade när skolledningen berättade för personalen att de infört nya policys, med kravet att lärarna skulle använda önskat pronomen till samtliga elever.

ANNONS: Gör vardagen lite enklare och mycket godare med upp till 925 kr rabatt på fyra kassar från HelloFresh! Använd koden HANT925

Selma Gamaleldin

Selma Gamaleldin publicerade en video på Facebook där hon gav sin syn på händelsen. Enligt henne beslutade skolledningen att sparka henne när hon vägrade att lyda deras krav.

Facebook

Fick sparken från Solvikskolan

Selma kallades även in till ett enskilt möte. Hon upplevde att skolledningen försökte tvinga henne att byta åsikt.

– De var lugna och gav ett vänligt intryck. Jag kände att de gärna ville ha mig kvar på skolan. Men de kom med en lång rad argument varför jag agerade fel och hur jag borde tänka kring könsidentiteter. Jag kände hur jag började tveka. Ingen verkade förstå varför jag tänkte som jag tänkte. ”Låt barnet hitta sig själv”, var ett mantra de använde under mötet.

När Selma inte gick med på de nya riktlinjerna fick hon en vecka ledigt för att ”fundera på saken”. När veckan hade gått var Selmas åsikter kvar. Då fick hon beskedet om att hon inte kunde jobba kvar på skolan.

Skolchefens svar: ”Inte upp till en lärare”

Selma Gamaleldin har i en video på Facebook berättat om händelsen och att hon efteråt är kritisk till skolans hantering. Skolchefen Peter Friedmann skriver i ett mejl till Bulletin att de inte vill kommentera ”den enskilda händelsen”, men att de kan svara på frågan hur man resonerar kring användningen av pronomen ”hen”.

”Det är vårdnadshavaren som har hand om barnets personliga förhållanden, och utifrån ålder och mognad, barnet självt. Detta regleras i 6 kap. Föräldrabalken. Frågor om pronomen bör rimligtvis gälla som personliga förhållanden. Det är alltså inte upp till en lärare, eller någon annan personal på en skola, att avgöra vilket pronomen som bör användas i umgänge med något barn som vederbörande inte är vårdnadshavare för”.

En anmälan har inkommit till Diskrimineringsombudsmannen. Enligt pressansvarige Clas Lundstedt har de inte något med beslutet som skolledningen fattat och att de nu undersöker ifall det skett en överträdelse från lärarens sida.

Hänt har sökt Selma Gamaleldin och skolchef Peter Friemann.

Solvikskolan

Skolchefen Peter Friedmann skriver i ett mejl till Bulletin att det inte är upp till lärarna vilket pronomen som bör användas.

Lars Lindqvist/DN/TT

LÄS OCKSÅ: Pandemihjälten sparkades efter upptäckten – nu tjänar hon miljoner

LÄS OCKSÅ: Mörklade mobbning – skolan betalar ut rekordbelopp efter pojkens död

Foto: Facebook, Lars Lindqvist/DN/TT

Senaste nytt