Varningen: Att arbeta övertid är dödsfarligt i längden

Långa arbetstimmar dödar 745 000 per år, konstaterar WHO

Om du jobbar långa arbetstimmar så medför det stora hälsorisker.
Varje år dör nämligen 745 000 personer av övertid, enligt en ny studie från Världshälsoorganisationen.
Att arbeta mer än 55 timmar om veckan kan leda till stroke och hjärtproblem.
Med pandemin kan problemet dessutom bli värre, varnar WHO.

Arbetar du mer än 55 timmar i veckan lider du av stora hälsorisker. Personer som har en sådan arbetstakt löper en 35 procentig risk för att drabbas av en stroke, samt 17 procent högre risk att dö från hjärtproblem, än mot de som arbetar 35-40 timmar i veckan.

Detta konstaterar World Health Organization, WHO i en rapport som studerat risker i arbetslivet. I rapporten skriver man att hundratusentals dör av sjukdomar relaterade till långa arbetsveckor, skriver People.

I årtionden har psykologer flaggat för att en balans mellan arbete och fritid är ett måste för ett hälsosamt liv. WHO backar nu upp varningen med hårda fakta. 2016 dog hela 745 000 personer av hjärtproblem världen runt. En ökning med 29 procent sedan millenieskiftet.

Anledningen är inte helt kartlagd

Det är ännu inte helt utarbetat hur långa arbetstimmar och hjärtproblem är länkade till varandra. Men Harvard Health har däremot hittat samband mellan höga nivåer av stress, dålig mat och ett högt alkoholbruk som riskfaktorer för dödliga hjärtproblem.

72 procent av alla dödsfall som WHO studerade hade manligt kön.

Foto: MaskotHar gått igenom över 2 300 olika undersökningar

WHO kunde konstatera att personer som bor i Sydostasien och Oceanien led av störst risk för arbetsrelaterade dödsfall, med hjärtproblem som orsak. I bland annat Nordamerika arbetar endast 5 procent 55 timmar eller mer. I Kanada, Mexiko och central- och Sydamerika var de arbetade timmarna också väldigt låga konstaterar WHO.

Situationen har förvärrats med corona-pandemin

I och med pandemin med covid-19 varnar WHO att situationen kan förvärras.

”Distansarbete har blivit normen i många branscher, vilket ofta suddar ut gränserna mellan hem och arbete”, säger Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektören för WHO, i ett pressmeddelande.

”Dessutom har många företag tvingats minska eller stänga av verksamheten för att spara pengar, och människor som fortfarande är på lönearbetet slutar arbeta längre timmar ... [men] inget jobb är värt risken för stroke eller hjärtsjukdom.”, säger generaldirektören i pressmeddelandet.

WHO föreslår bland annat flexibla arbetstimmar som lösning.

Foto: Maskot

Världshälsoorganisationen har i rapporten gett förslag hur olika stater och världsledare kan börja arbeta för att förbättra arbetsmiljön i sina länder. Bland annat genom att stifta lagar mot långa arbetstimmar, transparens mellan arbetstagare och arbetsgivare gällande arbetsbörda och stötta flexibla arbetstimmar.

LÄS OCKSÅ: Barnstjärnan Kevin Clark plötsligt död – Jack Black i sorg

LÄS OCKSÅ: Små virusjägare hårdtränas – ska kunna LUKTA sig till covid

FOTO: Foto: Claudio Bresciani / TT, Maskot