Jennifer, 25, förlamad i hemsk idrottsolycka – vändning mot alla odds

Jennifer Smyth blev förlamad och hamnade i rullstol.

FOTO: SWNS
Som 16-åring skadades hon allvarligt på gymnastikträningen – så illa att läkarna sa att hon aldrig mer skulle kunna gå.
Den overkliga vändningen kom nio år senare.
Trapets-tricket håller på att sluta riktigt illa
0:23

Efter reklamen: Trapets-tricket håller på att sluta riktigt illa

(0:23)

Slå på ljud

En otäck olycka 2013 ödelade landslagskarriären för gymnasten Jennifer Smyth, 25. Ett misslyckat hopp där hon landade platt på ryggen resulterade i en allvarlig skada som ingen trodde hon någonsin skulle återhämta sig från. Den då 16 år gamla Jennifer fick frakturer på två kotor i ryggen och blev förlamad från kotorna och nedåt. Framför sig såg hon ett långt liv i rullstol, men hennes fallenhet för tävling skulle komma att förändra oddsen. Hon bestämde sig för att hon skulle lära sig gå igen.

Livet var över vid 16

Jennifer från Eglinton, Nordirland, började med gymnastiken redan som fyraåring. Hela hennes liv fram till olyckan handlade om att bli världsbäst inom sporten och hon tränade minst tjugo timmar i veckan.

För tidningen Wales Online berättar hon om dagen den hemska olyckan inträffade. Att ramla på träningen var inget ovanligt, men när Jennifer inte ställde sig upp blev lagkompisarna oroliga.

– Jag försökte göra en slags framåtvolt och landade på ryggen på mattan. Jag försökte ställa mig upp och jag kunde inte röra mig eller känna någonting, berättar den före detta gymnasten.

Jennifer kördes akut till sjukhus och till en början kunde hon knappt röra sig över huvudtaget.

– Det tog mig ett tag innan jag förstod hur allvarlig min skada var – jag frågade min mamma hela tiden när jag kunde gå tillbaka till hallen och träna på hoppet igen. Jag såg det bara som ännu en skada att ta sig igenom – men det är ungefär så jag fortfarande ser det nu.

Med hjälp av ett robotskelett kan Jennifer gå.

Jennifer kan stå på egen hand sedan i maj, men hon kan även gå med hjälp av ett slags robottskelett.

FOTO: Courtesy of Pamela Smyth / SWNS

"Folk frågar hur jag aldrig är ledsen"

Efter fyra veckor på sjukhuset och sex veckor i rehab kunde hon åka hem i rullstol. Men enda sedan olyckan inträffade har Jennifer varit inställd på att kunna gå själv igen. Och i maj i år, nio år sedan olyckan inträffade, nådde hon ett delmål – att kunna stå på egen hand.

– Jag fortsatte bara jobba och hoppas – varje rörelse, oavsett hur liten, är väldigt spännande. På sjukhuset kunde jag bara blinka, men med tiden kunde jag böja och sträcka ut armarna lite och jag byggde på det, säger Jennifer till Wales Online.

Det är främst tack vare ett slags robotskelett som Jennifer kan stå och gå, men hennes mål är att i framtiden kunna göra det utan assistansen.

– Folk frågar hur jag aldrig är ledsen över min skada, men jag ser det inte så. Jag är bara bestämd att förbättra mig själv så mycket som jag kan, säger 25-åringen.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN