mat

Lakrits kan vara livsfarligt: ”Även för unga, friska människor”

För mycket lakrits kan vara livsfarligt: ”Även för unga, friska människor”

FOTO: Vilhelm Stokstad / TT, Butt, Mariam/NTB/TT
Är du en lakritsälskare?
Då är det här en riktigt tråkig nyhet för dig.
– Äter man lakrits i väldigt stora mängder kan det vara direkt farligt, säger överläkaren Gunnar Gislason.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Zeina Mourtada: ”SKIT I DIETERNA”
0:35

Efter reklamen: Zeina Mourtada: ”SKIT I DIETERNA”

(0:35)

Slå på ljud

Vi i Norden äter mest lakrits av alla i hela världen. Framför allt är det svenskar, finnar och danskar som älskar den lilla roten som oftast används som smaksättare i godis, glass, medicin, sprit och te.

Nu visar en dansk studie att man bör ta det lite lugnt när det kommer till konsumtionen av lakrits, någonting även Dagbladet skrivit om. Forskare är nämligen förvånade över hur lite man kan äta innan det kan bli en hälsofara. I studien har 219 lakritsprodukter från den danska marknaden analyserats. Gemensamt för produkterna är att de innehåller det naturliga sötningsmedlet glycyrrhizinsyra, som finns i roten och som är ofarlig i små mängder. Men överkonsumtion kan vara hälsofarligt.

– Vi blev förvånade över hur många produkter man inte bör äta mer än 4 till 5 gram av innan man överskrider EU:s gränsvärden för glycyrrhizinsyra, säger en av studiens huvudförfattare, Nicolai Zederkopff Ballin till Videnskab.dk.

Då ska du vara extra försiktig

Mindre än en halv kopp lakritste var tillräckligt för att få i sig mer än den dagliga rekommendationen. 4,3 gram lakritsgodis och 59 gram lakritsglass motsvarar samma nivå.

Framför allt är det människor som lider av högt blodtryck och som har hjärt- och kärlsjukdomar som ska vara försiktiga med lakritsätandet. Överläkaren Gunnar Gislason säger till Videnskab.dk att blodtrycket kan stiga.

Gillar du lakritsfiskar? Simma lugnt! Ät med måtta.

Gillar du lakritsfiskar? Simma lugnt! Ät med måtta.

FOTO: Lars Pehrson/Svenska Dagbladet/TT

– Äter man lakrits i väldigt stora mängder kan det vara direkt farligt, berättar han och fortsätter:

– Det är viktigt att vi lägger lite fokus på att överkonsumtion av lakrits kan vara farligt. Även om det är väl beskrivet inom vetenskapen är det inte alla som är medvetna om det. Det är inte läkare och annan hälsopersonal heller.

Företagen är inte alltid noga med varningstexter

I EU-lagstiftningen står det att produkter som innehåller mer än 4 gram glycyrrhizinsyra måste ha en varningstext på förpackningen – vilket många företag slarvar med.

Forskarna säger att unga och friska människor inte behöver vara oroliga över att unna sig lite lakrits då och då. Men äter man för mycket kan man känna av svullnader, hjärtklappning, muskelsvaghet och andra hälsorelaterade problem. Då bör man sluta äta lakrits ett tag och även kontakta en läkare.

Gränsvärdet för dagligt intag av glycyrrhizinsyra är 100 milligram.

Gränsvärdet för dagligt intag av glycyrrhizinsyra är 100 milligram.

FOTO: Jessica Gow/TT

– Äter man för mycket lakrits en dag så spelar det ingen roll. Men om man kontinuerligt får i sig för mycket glycyrrhizinsyra kan det vara allvarligt, även för unga, friska människor, säger Gislason.

Dog efter att ha ätit lakrits

2021 blev en 43-årig kvinna från Danmark inlagd på sjukhus med livshotade skador efter att ha druckit lakritste varje dag i två månader. Hon hade hypokalemi, vilket är akut kaliumbrist i blodet.

Året innan dog en 54-årig man från Massachusetts, USA, efter att ha ätit en och en halv påse lakrits varje dag i flera veckor. Han kollapsade av samma sjukdom, hypokalemi, och fick ett hjärtstopp.

FOTO: Vilhelm Stokstad / TT, Butt, Mariam/NTB/TT, Jessica Gow/TT, Lars Pehrson/Svenska Dagbladet/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN