ekonomi

Lägsta elpriserna sedan i somras – tack vare kraftig vind

Kraftig vind påverkar elpriserna – lägsta priset sedan i somras

FOTO: Johan Nilsson/TT
Här kommer ett glädjebesked till alla som fasat över elpriserna de senaste månaderna.
I södra Sverige väntas nu de lägsta priserna på två månader, skriver TT.
Bygger egen eldkastare – barnen älskar den
0:31

Efter reklamen: Bygger egen eldkastare – barnen älskar den

(0:31)

Slå på ljud

Det blåser på rejält nere i södra Sverige samt i Danmark. Allt som oftast påverkar det elpriset positivt, så är fallet även denna gång.

Prissättningen på elprisbörsen Nordpool uppger att onsdagens priser är de lägsta sedan 6 augusti. Elen kostar i skrivande stund 32 öre per kilowattimme i alla fyra elprisområden. Det har kommit att bli ovanligt billigt för att vara elområde 4, södra Götaland. Den 6 augusti kostade däremot en kilowattimme 5,5 öre.

vad är en kilowattimme?

  1. Oftast mäter man energi i enheten kilowattimmar (kWh), som består av 1000 wattimmar. Det är precis på samma sätt som att 1 kilogram är 1000 gram eller att 1 kilometer består av 1000 meter.
  2. Effekt mäts i enheten watt (W). Det står ofta på elektriska apparater hur stor effekt de har. För att få fram hur mycket energi som en viss apparat använder så multiplicerar du effekten med tiden du använder apparaten.
  3. Tiden mäts i timmar (h).
  4. Energi = Effekt x tid. En dammsugare kan exempelvis ha en effekt på 600 W, en mobilladdare 5 W.
  5. En laddare till mobiltelefonen med effekten 5 watt som används i 2 timmar använder 5 x 2 = 10 wattimmar eller 0,01 kilowattimmar. Med ett elpris på 1,50 kr per kWh blir kostnaden 1,50 öre.

    Källa: Vattenfall.se

FOTO: Johan Nilsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN