Kyle Beach bryter tystnaden efter den fruktansvärda händelsen i NHL

Kyle Beach

De flesta i NHL-klubben Chicago Blackhawks visste att Kyle Bleach utsatts för sexuella övergrepp av en tränare 2010.
Men ingen sa eller gjorde något.
Nu träder tidigare SHL-spelaren själv fram efter att flera ledare sparkats.
Kvinnorna som sagt ifrån mot idrottens klädkoder
Slå på ljud

NHL-laget Chicago Blackhawks har varit i blåsväder sedan det framkom att videocoachen Brad Aldrich förgrep sig sexuellt på en 20-årig spelare 2010.

Utredningen, som offentliggjordes i tisdags, avslöjar att både tränare och ledare försökte tysta ned händelsen. De ska ha fått informationen under ett möte den 23 maj 2010, samtidigt som Chicago Blackhawks befann sig mitt i brinnande Stanley Cup-slutspel.

NHL-lagets dåvarande huvudtränare Joel Quenneville, som klassas som en av ligans mest meriterade tränare, har tidigare sagt att han inte visste om anklagelserna, men utredningen visar att han och flera andra framträdande ledare inom organisationen befann sig på mötet.

Joel Quenneville

Joel Quenneville vann tre Stanley Cup som huvudtränare för Chicago Blackhawks. Han har tidigare sagt att han inte visste om att Brad Aldrich anklagats för sexuella övergrepp, vilket enligt rapporten är en lögn.

Kamil Krzaczynski

Kyle Beach bryter tystnaden: ”Blandade känslor”

Ärendet gick aldrig vidare till HR-avdelningen 2010. Kort därefter ska Brad Aldrich ha förgripit sig på en annan spelare. Först i juni 2021 startade klubben en oberoende utredning efter att spelaren under namnet ”Joe Doe”, ett namn som används för att anonymisera en person, själv gått ut offentligt med anklagelserna.

I tisdags meddelade Chicago Blackhawks att general managern Stan Bowman och vice presidenten Al MacIsaac lämnar organisationen med omedelbar verkan. Efter elva år av helvete träder nu hockeyspelaren Kyle Beach fram som den utsatte personen.

– I går var en dag av blandade känslor. Jag grät, jag log, jag skrattade, och jag grät lite till. Min flickvän och jag, vi visste inte riktigt vad vi skulle känna eller tänka. Vi bara höll om varandra och stöttade varandra, sa Kyle Beach i en intervju med TSN under onsdagen.

Stan Bowman

General managern Stan Bowman lämnar Chicago Blackhawks med omedelbar verkan efter att ha mörkat anklagelserna om Brad Aldrich sexuella övergrepp.

Amr Alfiky
Kyle Beach

Kyle Beach gick ut med anklagelserna offentligt i våras. Då gick han under anonyma namnet ”Joe Doe”. Nu har han äntligen vågat träda fram för att berätta om händelsen: ”En dag med blandade känslor”, säger han.

Youtube

Lagkamraterna visste – ingen gjorde något

Brad Aldrich lämnade organisationen 2010. Kyle Beach är övertygad om att spelare, tränare och ledare visste om vad som hänt men att de medvetet valde att lägga locket på.

– Ryktena spred sig ganska snabbt. Jag tror att alla i omklädningsrummet kände till det här med tanke på kommentarerna som fälldes i omklädningsrummet, på isen och utanför rinken, säger han.

Den svenska forwarden Viktor Stålberg anslöt till Chicago Blackhawks några månader efter Brad Aldrich övergrepp på Kyle Beach. I en intervju med Aftonbladet säger han att han hörde att något hänt, men att det inte var något som det pratades om.

– Jag visste inte att det var så grovt, hade ingen aning om omfattningen eller att det var så allvarligt. Jag fick inte heller uppfattningen att det var någon spelare jag umgicks med där (i Chicago) som visste något. Jag tror inte någon av spelarna visste speciellt mycket. Snacket var mer att han (Aldrich) var lite ”creepy” (läs: obehaglig) det var den informationen jag hörde, säger Stålberg till Aftonbladet.

Viktor Stålberg

Viktor Stålberg anslöt till Chicago Blackhawks några månader efter Brad Aldrich övergrepp på Kyle Beach. Han säger till Aftonbladet att han hörde att något hänt, men inte exakt vad. ”Jag visste inte att det var så grovt”, säger han.

Peter Barreras / TT

Brent Sopels avslöjande: ”Något som diskuterades”

Tidigare hockeyspelaren Brent Sopel, som var med och vann Stanley Cup med Chicago Blackhawks 2010, sa i en intervju med TSN i somras att alla spelare visste om vad som hänt och att fler spelare borde träda fram.

– Jag skulle säga att nästan alla spelare sa "herregud" och blev chockade. Vi var alla i samma omklädningsrum. Det var något som diskuterades i minst två eller tre dagar. Quenneville (dåvarande huvudtränaren reds anm.) satt på samma kontor som honom (Aldrich reds anm.). Vi hörde om det, sa Sopel till TSN.

Brent Sopel

Den tidigare hockeyspelaren Brent Sopel var med och vann Stanley Cup med Chicago Blackhawks 2010. I en intervju med TSN nyligen sa han att alla spelare visste om vad som hänt.

Stacey Wescott

Huvudtränaren Joel Quenneville uppges ha mörkat det sexuella övergreppet för att inte skapa oro inom laget under rådande slutspel. Det skriver New York Post.

Fram tills i torsdags var han huvudtränare för NHL-laget Florida Panthers. På torsdagen hade han ett möte med NHL:s kommissionär Gary Bettman och avgick strax efter.

John Quenneville

John Quenneville uppges ha tyckt att det var viktigare att vinna Stanley Cup än att utreda ett sexuellt övergrepp på en av sina spelare. I dag är han tränare för NHL-laget Florida Panthers.

Nam Y. Huh
Kyle Beach

Kyle Beach bryter ihop under intervjun med TSN. ”Jag tror att alla i omklädningsrummet kände till det här med tanke på kommentarerna som fälldes både på isen och utanför rinken”, säger han.

Youtube

NHL-klubben: ”Vi beklagar”

Chicago Blackhawks skriver i ett meddelande på sin hemsida att dåvarande lednings beslut att fördröja en utredning är oförlåtligt:

”Ingen slutspelsmatch eller mästerskap är viktigare än att skydda våra spelare och personal från förövare”, skriver man.

I ett annat uttalande riktat till fans och sponsorer skriver klubben:

”Vi beklagar djupt den skada som vi orsakat John Doe (Kyle Beach reds anm.) och de andra människorna som fått lida för vårt misslyckande. Som organisation ber om vi ursäkt till alla som fått lida av dessa upplevelser. Vi måste, och kommer, bli bättre”.

Kyle Beach spelade sju matcher i HV71 säsongen 2013-2014. I dag spelar han i den tyska högstaligan i hockeylaget EHC Erfurt.

Se intervjun med Kyle Beach nedan:

Kyle Beachs intervju med TSN.

Kyle Beach

Kyle Beach draftades av Chicago Blackhawks 2008. Han var 20 år gammal när Brad Aldrich förgrep sig på honom sexuellt.

Brian Cassella
Kyle Beach

Kyle Beach spelade sju matcher i HV71 säsongen 2013-2014.

Mikael Fritzon / TT

LÄS OCKSÅ: Fruns sorg efter hockeyspelaren Jimmy Hayes, 31, död

LÄS OCKSÅ: Jimmy Hayes dödsorsak fastställd – fruns chock

Foto: Kamil Krzaczynski, Amr Alfiky, Youtube, Peter Barreras / TT, Nam Y. Huh, Brian Cassella

FRÅN FÖRSTASIDAN