Kvinnan födde ”för många” barn – blev tvångssteriliserad

I Kanada har en ny rapport släppts om hur bland annat urinvånare har tvångssteriliserats.

Hon skrek ”Jag vill inte det här”.
Men trots det blev hon steriliserad – med tvång.
I Kanada börjar allt fler skräckhistorier nystas upp om hur landet behandlat sina ursprungsinvånare.
En ny statlig rapport avslöjar att tvångssterilisation kan förkommit så sent som 2019.

Kvinnan hade precis fött sitt sjätte barn. Hon är amerikansk ursprungsinvånare och tillhör Cree-stammen. Men när hon låg på sjukhuset i Saskatoon, Kanada började hennes läkare vifta med ett papper. Sjukhuset ville ha hennes samtycke för en sterilisation, något kvinnan inte alls bett om.

I rullstol fördes sedan mot en operationssal.

”Hon försökte köra sig bort från operationssalen, men läkaren rullade henne tillbaka i riktning mot samma operationssal”, skriver en ny regeringsrapport, som beskriver kvinnans sterilisering 2001.

När kvinnan var i operationssalen frågade hon hela tiden läkaren om operationen var klar. Tillslut sa läkaren. ”Ja, nu är du både skuren, bunden och bränd. Där går ingenting igenom", och syftandes på hennes livmoder.

Allt fler börjar uppmärksamma landets historia


I Kanada börjar allt fler historier om hur ursprungsinvånare från olika stammar har behandlats under landets historia nystas upp. Nyligen upptäcktes en massgrav vid en internatskola för ursprungsinvånare i den kanadensiska provinsen British Columbia. Totalt tros 215 stycken kvarlevor av barn ha hittats vid utgrävningen.

– Som pappa kan jag inte föreställa mig hur det skulle kännas att mina barn tas ifrån mig, sa Kanadas premiärminister Justin Trudeau till journalister och fortsatte:

– Och som premiärminister är jag förskräckt över den hemska politiken som stal urinvånares barn från deras samhällen.En statlig kommitté för mänskliga rättigheter

Kvinnan i operationssalen i Saskatoon är inte den enda som intervjuats. Totalt har 16 kvinnor delat med sig av sina erfarenheter i rapporten för det kanadensiska parlamentet, som har en senatskommitté för mänskliga rättigheter.

Ministern för urinvånare i Kanada, Jane Philpott.

Foto: Adrian Wyld

Rapporten släpptes i förra veckan till senatskommittén. Den har undersökt hur de inhemska tvångssteriliseringarna har gått till, både historiskt och under nutid. Exakta antalet kvinnor som tvingats till sterilisering är ännu oklart enligt rapporten. Men kommittén uppmanar den kanadensiska staten att ytterligare undersöka de ”avskyvärda” händelserna för att få mer exakta uppgifter.


De flesta kvinnor som intervjuades för rapporten steriliserades tvångsmässigt mellan 2005 och 2010. Kommittén säger att den är medveten om ett fall av tvångssterilisering så nyligen som 2019.

”Några av de kvinnor från ursprungsbefolkning som tvingades eller övertalades att sterilisera sig lever på reservat i avlägsna områden. Sjukhus ligger ofta långt borta och kräver betydande resor, ibland med flyg”, skriver rapporten.

”När de är långt borta från sin familjer och sina samhällen på sjukhus för att föda upplever många inhemska kvinnor språkliga och kulturella hinder. Många kvinnor får inte tillräcklig information eller stöd för att förstå eller känner till sina rättigheter, även då deras sexuella och reproduktiva rättigheter. ”

Det var den kanadensiska senaten som beställt rapporten som presenterades i förra veckan.

Foto: Sean Kilpatrick
GENOMSKÅDAD! 10 signaler som avslöjar när någon ljuger"Mentalt defekta" tvångssteriliserades fram till 1973

Fram till 1972 hade den kanadensiska provinsen Alberta en lag som krävde tvångssterilisering av människor som ansågs "mentalt defekta." I provinsen British Columbia fanns samma lag fram till 1973. Under en tioårsperiod på 1970-talet ska omkring 1 100 kvinnor trots det tvångssteriliserats. Sedan gick man över till att försöka övertala kvinnorna istället, menar rapporten.

Andra grupper i Kanada kan också har utsatts för liknande övergrepp, konstaterar rapporten och ringar in två ytterligare grupper: Människor med rötter från Östeuropa och från den afrikanska kontinenten.

Salma Ataullahjan, som är ordföranden i senatskommittén för mänskliga rättigheter, sa till den kanadensiska regeringen att frågan måste undersökas ytterligare.

– Förekomsten av dessa fruktansvärda handlingar är både underrapporterade och underskattade, sade hon i ett pressmeddelande.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

LÄS OCKSÅ: Jerry, 44: Jag har överlevt 15 överdoser på heroin

LÄS OCKSÅ: Ex-fruns ärliga ord om äktenskapet: ”Omöjligt att leva med Boris”

Foto: Adrian Wyld/AP och Pontus Lundahl/TT