livet med barn

Kvinnan blev mamma vid 41 – öppnar upp om beslutet: ”Förställt mig”

Dottern Dorothy och mamma Anya.

FOTO: Facebook
Anya Murrells hade intalat sig själv att hon inte ville ha barn efter läkarens besked.
För att inte tänka på beslutet reste hon jorden runt i flera år.
Idag är hon 41, nybliven mamma till en dotter och glad över besluten hon tog som ung.
Flygplan kraschar in i bro – bilkameran fångar ögonblicket
0:23

Efter reklamen: Flygplan kraschar in i bro – bilkameran fångar ögonblicket

(0:23)

Slå på ljud

Anya Murrells, 41, var bara 15 år när hon diagnostiserades med endometrios. Efter en operation för att minska smärtan berättade läkarna för henne att chansen att hon skulle kunna bli gravid i framtiden var liten.

– Först var jag för ung för att nyheten skulle sjunka in, men när den gjorde det så hanterade jag det genom att övertala mig själv att jag ändå inte ville bli mamma, berättar Anya för The Sun.

Trots läkarnas ord lyckades Anya bli gravid två gånger under tiden hon pluggade på universitetet. Men hon hade ju intalat sig själv att hon inte ville bli mamma så båda gångerna gjorde hon abort.

När Anya blev 36 bestämde hon sig för att det var dags – nu ville hon bli mamma. Men hon skulle inte ha tagit de första graviditeterna för givet. Efter fem missfall fick hon sitt första barn 41 år gammal.

Reste jorden runt istället för att skaffa barn

Att Anya hade intalat sig själv att hon levde ett bättre liv utan barn blev en slags frihet. Hon kunde fokusera på sånt som hon tyckte var kul och viktigt.

– Jag spenderade tio år på universitetet. Sen jobbade jag på exotiska platser som Komorerna i indiska oceanen och i Kapstaden, berättar hon.

Men 2011 fick hon hemlängtan. Som 31-åring flyttade hon hem till pojkvännen i Essex i England som hon haft ett distansförhållande med och började arbeta som lärare.

Pojkvännen ville verkligen ha en familj, men Anya var fortfarande inte övertygad. 2014 gjorde paret slut och Anya gav sig iväg än en gång – en möjlighet hon inte hade haft om hon haft barn. Det bar av till Kenya, sen Rwanda, sen Borneo och till sist Alaska. Efter två år på resande fot återvände hon hem igen.

Anya Murrells utomlands, fotad bakifrån framför färgglada hus.

Anya reste runt hela jorden och återvände hem till England för att stadga sig vid 36-års ålder.

FOTO: Facebook.

”Kom aldrig längre än till vecka 13”

Vid det här laget hade Anya träffat en ny partner. Hon var nu 36 år gammal och ett barn kändes inte så fel längre. Nu hade hon ju gjort allt som hon velat göra.

Läkarnas ord när hon var 15 oroade henne inte längre.

– Eftersom det hade varit så lätt att bli gravid i 20-årsåldern så var jag inte orolig över om jag skulle kunna bli gravid. Men under de nästföljande två och ett halv åren fick jag missfall fem gånger och kom aldrig längre än till vecka 13, säger Anya till The Sun.

Hos läkaren berättade de att hennes immunsystem om och om igen attackerade fostret i hennes mage, vilket varje gång ledde till missfall. Hon fick medicin mot det och inte långt efter kom vändningen.

– När jag fick veta att jag var gravid i september 2021, 40 år gammal, kände jag mig extremt orolig, men den gången fick jag inget missfall. Vid ultraljudet i vecka 20 var jag överlycklig när vi fick veta att det var en flicka, säger Anya.

Anya med nyfödda dottern på bröstet.

Anya hade inte planerat för att bli ensamstående mamma till dottern Dorothy.

FOTO: Facebook

Livet som ensamstående mamma

När Anya var i femte månad hände dock något som hon inte alls räknat med. Nästa tragedi. Hon och partnern valde att gå skilda vägar och hon skulle nu bli en ensamstående mamma, vilket fick henne att börja tveka över beslutet igen.

– Traumatiserad av vad som hade hänt var mina känslor huller om buller. Jag visste att jag skulle älska min bebis så mycket, men det var inte så här jag hade förställt mig att det skulle vara att bli mamma.

Dottern Dorothy ligger på rygg iklädd rosa kläder.

Idag är det vanligare att få barn i 40-årsåldern än vad det är att få barn i tonåren, enligt The Sun.

FOTO: Facebook

Men Anya oroade sig i onödan. När lilla Dorothy föddes i mitten på juli förra året fick hon all hjälp hon behövde från sina bästa vänner. Idag är hon överlycklig över att ha blivit mamma vid 41 år ålder.

FOTO: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN