Kvinnan blev en man – nu ångrar hon sig: ”Vad tänkte läkarna?”

Sinead Watson

Sinead Watson hatade sin kropp och bestämde sig för att bli en man.
Fyra år senare ångrade hon sitt beslut.
– Varför hade inte någon läkare stoppat mig? säger hon.
0:25

Efter reklamen: Träningsmissen – "AJ MIN FIFFI"

(0:25)

Slå på ljud

Systrarna Sinead och Andrea Watson växte upp som bästa vänner. Men när Sinead var 13 år gammal förändrades allt. Efter ett bråk med föräldrarna flyttade Andrea, då 17, hemifrån och bildade en egen familj.

För Sinead blev avsaknaden stor och när hon hamnade i tonåren fanns systern inte där som stöd. Sinead hatade hur hennes kropp förändrades under tonåren. På jobbet blev hon sexuellt trakasserad av en kollega och hon upplevde även att familjemedlemmar sexualiserade henne.

När hon var 19 år gammal flyttade hon för att börja studera arkeologi på ett universitet i Glasgow. Då var hon så ärrad av sin uppväxt att hon kände sig äcklad när män gav henne uppmärksamhet.

Sinead Watson

Sinead Watson hatade sin kropp och bestämde sig för att genomgå en transformation och bli en man.

Twitter

Sinead hatade sin kropp – ville byta kön

– Jag började hata min kropp och önskade att jag hade blivit född som pojke bara för att det här skulle sluta, säger Sinead till The Daily Mail.

Under en period testade hon att dejta en kvinna, men när relationen åtta månader senare tog slut började hon i stället googla på vad hon kunde göra för att sluta hata sin kropp.

Sinead beskriver det som att hon bombades av information om könskorrigering. Hon blev då övertygad om att hon var en transman och bestämde sig för att genomgå en transformation.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

”Övertygad om att problemen skulle försvinna”

I flera år träffade hon både läkare och experter. Inte en enda gång upplevde hon att de ifrågasatte hennes beslut.

– Jag var övertygad om att alla mina problem skulle försvinna så fort jag blev en man. Jag var så förkrossad av att vänta att jag blev suicidal. Jag började dricka mycket och riktade mitt självhat mot min familj, säger Sinead.

2015, när Sinead var 23 år gammal, påbörjade hon sin transformation. Hon bytte namn till Sean och bara några veckor senare blev rösten mörkare och kroppen alltmer maskulin.

Sinead Watson och Sean Watson

Sinead Watson före och efter transformationen.

Twitter

”Varför stoppade ingen läkare mig?”

När hon var 26 år gammal hade hon tagit testosteron i två års tid och bestämde sig för att genomgå en mastektomi. Men det blev ingen vändning på livet och Sinead hatade fortfarande sin kropp.

– Jag var så arg och kände sån skam. Hur kunde jag varit så dum, omdömeslös och självisk? Varför hade inte någon läkare stoppat mig?

Systern Andrea var orolig för systern. Familjen försökte få kontakt med kliniken som behandlat Sinead, men upplevde inte att de fick några svar.

I ren desperation vände jag mig till och med till en stödgrupp på Facebook. Jag kallades småsint och transfobisk bara för att jag var orolig för henne.

Kändisläkaren sågas – efter intervjun med Jenny Alversjö

”Kände mig som ett monster”

Två månader innan examen hoppade Sinead av sina studier. Strax efter försökte hon ta livet av sig. Lyckligtvis hittade Andrea henne i tid och i oktober 2019 slutade Sinead ta testosteron.

– Första året var en mardröm. Jag hade fruktansvärda humörsvängningar. Jag lät som en man men för varje dag som gick började jag se ut som en kvinna med skägg. Främlingar visste inte vad de skulle tro. Jag kände mig som ett monster.

Sean Watson

Sinead bytte namn till Sean.

Twitter

Klinikens svar efter hårda kritiken

Under hela perioden har systern Andrea varit ett stort stöd. I dag mår Sinead bättre och har hittat en pojkvän. Hon är dock fortfarande irriterad på att kliniken inte såg varningsklockorna.

En talesperson för kliniken säger till Daily Mail att man alltid gör en noggrann utredning och säkerställer stå att patienterna är fullt medvetna om konsekvenserna.

– Vi kan inte gå in på privata detaljer, men vi kan bekräfta att alla patienter genomgår denna omfattande utredning. Vi är ledsna att Watson känner att hon inte fick tillräckligt med stöd och skulle gärna diskutera hennes vård med henne privat.

Sinead Watson

Så ser Sinead Watson ut i dag.

Twitter

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.

Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 020 -18 18 00.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se

LÄS OCKSÅ: Elaka kommentarerna efter parets bröllop

LÄS OCKSÅ: Nirvana-bebisen stämmer bandet för ”sexuellt utnyttjande”

Foto: Youtube, Twitter

SENASTE NYTT!