Kusliga orden om gasläckan i Östersjön – så påverkas Sverige av hotet

Nord Stream-läckaget bubblar på havsytan. Regeringens pressträff på tisdagskvällen.

FOTO: TT
Det läcker ut omfattande mängder rysk naturgas i Östersjön efter att gasledningarna Nord Stream 1 och 2 utanför Bornholm förstörts efter ett misstänkt sabotage.
Det här bör svenskarna förbereda sig för.
Hunden Filip försvinner – sjökorna spelar ett spratt
0:32

Efter reklamen: Hunden Filip försvinner – sjökorna spelar ett spratt

(0:32)

Slå på ljud

Än så länge är det oklart vad som orsakat de tre läckorna på de två gasledningarna Nord Stream, men det finns starka misstankar om att det skett en riktat attack. Svenska och danska mätstationer registrerade kraftiga undervattensexplosioner i området kring läckorna under måndagen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer läckorna i Östersjön inte kunna undersökas på en gång. Källan menar att ledningarna måste tömmas på all gas innan dykare kan inspektera dem. Detta på grund av säkerhetsrisker – och uttömningen kan ta upp till två veckor. Men vad innebär gasläckan egentligen för oss i Sverige?

Så påverkas den svenska ekonomi: ”Ingen skillnad i läget just nu”

När nyheten om gasläckan på de rysk-tyska gasledningarna offentliggjordes under tisdagen steg priset på gas med flera procent. Sveriges Radio har pratat med Hans Spets, samordnare för trygg gasförsörjning på Energimyndigheten som tror att det kan komma att påverka det svenska elpriset.

Han säger att det fortfarande finns en koppling mellan el- och gaspriser, men att en prisökning som kan komma att ske är en psykologisk effekt. Detta eftersom Nord Stream 1 och Nord Stream 2 inte levererat någon gas till varken Sverige, Danmark eller Tyskland sedan Ryssland avbröt försörjningen.

– Det gör att de flöden och lager som finns nu fortfarande fylls på fast från andra ställen och det ger ingen skillnad i läget just nu, säger han till Sveriges Radio.

Hur den svenska ekonomin faktiskt kommer att påverkas av gasläckorna återstår att se.

Energimyndigheten exteriör.

Hans Spets på Energimyndigheten ser ingen direkt påverkan på elkostnaderna i nuläget.

FOTO: Magnus Hallgren/DN/TT

Så påverkas Sveriges säkerhet: ”Håll er informerade”

Flera experter och världsledare har uttalat sig om att explosionerna skulle vara en riktad attack. Under regeringens pressträff på tisdagskvällen bekräftade statsminister Magdalena Andersson att regeringen ser mycket allvarligt på det som inträffat och uppmanade svenska folket att vara på sin vakt.

– Jag förstår att det här kan väcka oro hos många. Min uppmaning till er är att vara vaksamma, att visa behärskning och eftertänksamhet, att hålla er informerade, säger Magdalena Andersson som leder Sveriges övergångsregering.

Explosionerna skedde på internationellt vatten och varken svenskt eller danskt territorium har inkräktats. Det är alltså oklart om Sverige varit en specifik måltavla för attacken eller kommer att vara framöver. Men som alltid menar regeringen att kriget mellan Ryssland och Ukraina medför säkerhetsrisker.

Bubblorna på havsytan.

På två ställen, med ett avstånd på sex kilometer emellan, syns enorma bubblor på havsytan där gasen läcker ut.

FOTO: Den svenske kystvagt/TT

Så påverkas klimatet: ”En av de värsta växthusgaserna...”

Att naturgas läcker ut i Östersjön kan vara förödande för det redan sköra ekosystemet i havet utanför Sverige, det menar Thomas Dahlgren, forskare för vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs Universitet.

Bilder visar hur två av de tre läckorna syns på havsytan. Det ser ut som skummande cirklar på 180 respektive 800 meter i diameter. Läckagen har ett avstånd på ungefär sex kilometer mellan varandra.

– Vi vet att naturgas i höga koncentrationer är giftigt för fiskar. I det här området är det Östersjötorsken som jag tänker är i riskzonen, men troligen påverkar det fler arter, säger forskaren i en intervju med Göteborgs Universitet.

Den stora gasläckan har en enorm påverkan på livet i vattnet, men den exakta effekten är svår att förutsäga eftersom att bolagen varit snabba på att åtgärda läckage tidigare.

Forskaren Thomas Dahlgren påpekar dock att det inte bara kommer påverka fiskarna i havet, utan även oss människor när gasen stiger ur vattnet.

– Den läcker ut i atmosfären, vilket inte heller är bra. Metan är en av de värsta växthusgaserna som finns. Det bidrar till klimatförändringarna, säger han.

Även Christophe Duwig, professor i kemiteknik på Kungliga Tekniska Högskolan menar att läckan kommer att påverka klimatet negativt. Till Sveriges Radio säger han att gasläckan kan motsvara omkring 40 procent av hela Sveriges årliga klimatutsläpp.

FOTO: Den svenske kystvagt/TT, Magnus Hallgren/DN/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN