invasionen av ukraina

Kungens förtvivlan – efter smärtsamma året: ”Känns tungt …”

Kungens förtvivlan – efter smärtsamma året: ”Känns tungt …”

Foto: SVT
Hans majestät konungen håller ikväll sitt traditionsenliga jultal.
Men det är en dyster Carl Gustaf som möter svenska folket.
– Det känns tungt att tänka på det här, säger kungen i SVT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Elisabeth Svantesson (M) om "Pengaregnet över kungahuset"
0:41

Efter reklamen: Elisabeth Svantesson (M) om "Pengaregnet över kungahuset"

(0:41)

Slå på ljud

2022 har varit ett tungt år för hela världen. I Ukraina rasar fortfarande kriget och påverkar hela Europa och Sverige med stigande elpriser och flyktingströmmar. Utöver det är coronapandemin inte ännu helt över – och inflationen stiger.

Vladimir Putins, 70, krig i Ukraina har berört många. Inte minst allmänheten i Sverige – och dess ledare.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Kungen tyngd – för invånarna

Kung Carl Gustafs jultal reflekterar tidsandan under 2022. Kungen berättar ingående om sina besök till Ukraina innan kriget bröt ut. Första gången kungen besökte landet låg det fortfarande under Sovjets våld.

Kungen och drottningens statsbesök i Ukraina 2008.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Sedan dess har det blivit fler besök för Sveriges kung.

– Från Stockholms slott till Ukraina är det bara hundra mil fågelvägen. Även där firar man jul. För många som bor där är det mörkt, kallt och svårt, säger Carl Gustaf.

– Delar av samhällets infrastruktur är utslagna. Människor har dödats, skadats och utsatts för fruktansvärt lidande. säger en tyngd konung.

”Slagit hårt mot byn”

Den svenska konungen berättar mer ingående om sitt senaste besök. 2008 besökte kung Karl Gustaf och drottning Silvia det svensktalande samhället Gammalsvenskby, som ligger i södra delen av Ukraina som.

Byn är känd för att ha ett svenskt arv från 1700-talet – och talar fortfarande en version av ålderdomlig svenska. I sitt jultal berättar kungen hur han var i byns kyrka och fick höra sång på en ålderdomlig svenska.

Kung Carl Gustaf besöker Gammalsvenskby i Ukraina 2008.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

I dag befinner sig byn mitt i kriget och har lidit svårt. Något tynger Karl Gustaf.

– Den ryska aggressionen mot Ukraina har slagit hårt mot byn. Vägen jag invigde vid statsbesöket har förstörts. Det är ont om elektricitet, vatten och bränsle.

– Det känns tungt att tänka på det här. Därför vill jag i dag sända en särskild hälsning till invånarna i Gammalsvenskby: mina och min familjs tankar är hos er – och hos alla era landsmän, säger kungen.

Foto: SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN