politik

Kritikstorm mot Ulf Kristersson efter uttalandet om Hédi Frieds död

Hédi Fried och Ulf Kristersson samt Ulf Kristerssons inlägg på Instagram.

FOTO: Naina Helén Jåma TT/ Stefan Jerrevång TT/ Instagram
Förintelseöverlevaren Hédi Frieds död har lett till en ny kritikstorm mot statsminister Ulf Kristersson.
Inför förra valet ska Kristersson ha lovat Fried att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterana vilket han senare bröt.
Nu fylls statsministerns kommentarsfält av kritik efter hans uttalande om hennes död.
Ulf Kristersson (M) om SD-kandidater med nazistbakgrund
0:35

Efter reklamen: Ulf Kristersson (M) om SD-kandidater med nazistbakgrund

(0:35)

Slå på ljud

Hédi Fried överlevde både koncentrationslägret i Auschwitz och i Bergen-Belsen. Som 21-åring kom hon till Sverige 1945 och utbildade sig till psykolog. Hon har skrivit flera självbiografiska böcker och även varit runt och föreläst om sina upplevelser som förintelseöverlevare.

Mest känd är Hédi Fried för det löfte som statsminister Ulf Kristersson ska ha gett henne inför valet 2018. Han lovade då att Moderaterna aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna, enligt Hédi Fried. Ett löfte som han bröt redan året efter då han bjöd in Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till ett enskilt möte.

Löftet väckte kritikstorm

Inbjudan väckte kritik från bland andra dåvarande statsminister Stefan Löfven och Hédi Fried själv samt skapade en kritikstorm i sociala medier.

– Han lovade ju att aldrig ha något samröre med Sverigedemokraterna. Det är fortfarande samma parti som han tidigare inte var beredd att samarbeta med, sa Fried då, enligt Expressen.

Kristersson själv menar dock att han aldrig har lovat det och att det har blivit ett missförstånd.

– Jag har aldrig sagt att jag aldrig ska prata med Sverigedemokraterna. Självklart inte. Däremot var jag entydig med vårt gemensamma besked före valet – att de fyra allianspartierna sökte gemensamt regeringsansvar utan samarbete med Sverigedemokraterna, har Kristersson sagt.

Ny kritikstorm efter Instagraminlägg: ”Hycklare”

På söndagen bekräftade Hédi Frieds familj att förintelseöverlevaren har gått bort 98 år gammal. Kristersson la då ut ett inlägg på sin Instagram där han kommenterar dödsfallet. Han skriver bland annat:

”Få gjorde lika mycket som Hédi Fried för att ge min och mina barns generationer kunskap om Förintelsens brott mot mänskligheten. Jag är djupt tacksam över hennes och andra Förintelseöverlevandens gärning. De har betytt oerhört mycket för att sprida kunskap och bemöta myter, men också för att värna människovärdet och stärka demokratins motståndskraft.”

Kommentarsfältet till inlägget har nu fyllts av kritiska kommentarer. Flera kallar Ulf Kristersson för ”hycklare” och använder emojin som föreställer en orm. Vissa kallar det även för ”respektlöst” och smaklöst”.

FOTO: Naina Helén Jåma TT/ Stefan Jerrevång TT/ Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN