hundcoachen fredrik steen

Kritiken mot hundcoachen efter känsliga orden: ”Så fel tänkt”

Fredrik Steen kritiseras efter uttalandet om familjemedlemarna.

FOTO: TV4
Händelsen med den ihjälbitna kvinnan som attackerades av sin hund väcker starka känslor runtom i Sverige.
En som pratat offentligt om dödsfallet är hundcoachen Fredrik Steen.

Nu rasar flera hundägare efter hans känsliga uttalande.
Hunden Belle är världens mest förvånade hund
0:26

Efter reklamen: Hunden Belle är världens mest förvånade hund

(0:26)

Slå på ljud

I söndags kväll blev två människor attackerade av sin hund i Robertsfors, några mil utanför Umeå. Ägaren, en kvinna i 60-årsåldern, dog efter bitattacken och en man i 50-årsåldern fick flygas med ambulanshelikopter till sjukhuset med svåra skador. Hänt har tidigare rapporterat om händelsen.

Ytterligare en person ska ha befunnit sig i lägenheten, men denna klarade sig utan skador. Den attackerade mannen ska ha varit en gäst på besök hos kvinnan.

En amstaff i naturen.

En amstaff ute i naturen. Hunden på bilden har ingenting med händelsen att göra.

FOTO: Altay Suleyman/TT

– Som jag förstår det har det börjat med att den här hunden har gått till angrepp mot en gäst. Hundägaren provar att lugna ned hunden och ta med den ut. Då går den till angrepp igen ute på gården och det går så illa att hundägaren blir ihjälbiten, säger förundersöksledaren Magnus Eklund till VK.

Länsstyrelsen har sedan beslutat att hunden, en amstaff (American Staffordshire Terrier), ska avlivas.

Steen var med i Efter fem

Händelsen har uppmärksammats i hela Sverige. I måndagens avsnitt av TV4-programmet Efter fem diskuterade programledarna Anna Brolin, 42, och Axel Pileby, 36, med den kände hundcoachen Fredrik Steen, 50, en studie från Linnéuniversitetet som visar att 600 européer har dött i hundattacker mellan åren 1995-2016. 11 fall av dessa har skett i Sverige. Det handlar om en trend som fortsätter att öka.

– Jag delar den här uppfattningen. Vi har generellt för dålig koll på våra hundar. Vi måste bli bättre på att utbilda och informera om hur hundar fungerar. Många misstar sig på hur hundar fungerar och tror att hunden är en familjemedlem. Det är väldigt godhjärtat och fint. Men en hund är en hund, säger han.

Steen menar samtidigt att det är meningslöst att förbjuda vissa specifika raser. I detta fallet handlade det om en kamphund av rasen amstaff, en ras som i dag är förbjuden i Tyskland och Norge.

– Så fort det sker en incident med en viss typ av hund så börjar man att prata om det är något fel på den rasen och om den borde förbjudas. Jag är emot det. Min expertis säger att det inte hjälper. Tar man bort den hunden från marknaden då tar människor som inte har kontroll på sina hundar bara en annan typ. Jag tror inte på förbud utan på utbildning och att man tar det på allvar när det händer, säger han.

Efter fem-studion med Steen.

Anna Brolin ledde måndagens Efter fem tillsammans med kollegan Axel Pileby och hundcoachen Fredrik Steen, som ofta förekommer i programmet.

FOTO: TV4

Många rasar mot uttalandet

Fredrik Steens uttalande om att många ”misstar sig och tror att hunden är en familjemedlem” har väckt starka känslor hos många hundägare. Ett inlägg om TV4-inslaget på kanalens egen Facebook-sida har fått över 280 kommentarer.

Det är INGET misstag att se sin älskade hund som en familjemedlem”, skriver en följare.

Men klart som fan mina hundar är familjemedlemmar, varför skaffar man annars hund/djur överhuvudtaget om man inte tänker se dom som familjemedlemmar?”, frågar sig en upprörd hundälskare.

Är barn familjemedlemmar så är hundarna också familjemedlemmar”, kommenterar någon.

Jag reagerar negativt på hundcoachens ord. Så fel och så fel tänkt”, säger en ilsken tittare.

Men han får samtidigt medhåll från vissa för sina åsikter:

Herregud vad alla hakar upp sig på hans uttalande om att inte se hunden som en familjemedlem! Klart som fan att DU FÅR se din lilla voffsing som en medlem i din familj, MEN du måste göra dig till flockledare redan från dag 1”, skriver en person.

FOTO: TV4, Altay Suleyman/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN