extraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextra

Kristerssons regering klar – SD ingår inte

14 okt, 2022 
Ulf Kristersson har presenterat sitt regeringsunderlag med ministerposter till M, KD och L.
Jessica Gow/TT
Snart får svenskarna en ny regering.
Det blir en trepartiregering med M, KD och L – som kommer att samarbeta med SD i riksdagen.
– Förändring är inte bara nödvändig, den är också möjlig, och vi fyra kan erbjuda den förändringen, säger Kristersson på en presskonferens.
Annons
Partierna bekräftar att de är överens
Partierna bekräftar att de är överens

Moderatledaren Ulf Kristersson presenterade högerpartiernas överenskommelse (som kommit att kallas Tidöavtalet) på en gemensam pressträff i dag klockan 10.00. Han gjorde det ihop med Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L).

– Vi fick ett mandat av det svenska folket på valdagen, det tar vi på mycket stort allvar. Förändring är inte bara nödvändig, den är också möjlig, och vi fyra kan erbjuda den förändringen, säger han under presskonferensen som Aftonbladet sände.

Kristersson inledde genom att säga att de fyra partierna har utgått från problem i Sverige som de anser sig ha en gemensam lösning på. De problematiska ämnesområdena innefattar kriminaliteten, invandringen, vårdköer och oro i skolan, samt ekonomin.

Annons

– Allt detta i kanske den farligaste tiden för Sverige sedan andra världskriget, säger han och fortsätter:

– Vi pratar om ett arbete som spänner över en, två, tre mandatperioder, om vi ska få ordning på dessa frågor. Just därför måste man ha bråttom.

Bekräftar vilka partier som ingår

Sedan bekräftar Ulf Kristersson att det M, KD, SD och L kommit överens om är att det blir en trepartiregering utan SD. De kommer däremot att samarbeta med SD i riksdagen.

Jimmie Åkesson fick sedan gå över till podiet och han berättade då att han och Sverigedemokraterna gärna hade ingått i en majoritetsregering, men att det viktiga är att partiet har något att säga till om när det kommer till SD:s sakpolitiska kärnfrågor såsom kriminalitet och invandring.

– För oss har det varit helt avgörande att ett maktskifte måste vara ett paradigmskifte när det kommer till invandringspolitiken, säger han.

Ebba Busch talade sedan om vård- och omsorgsfrågor och återkom till sitt stora vallöfte som handlar om att hon vill förstatliga vården.

Annons

– Vi kommer göra en kraftig utbyggnad av primärvården, säger hon.

”Ska bära böcker – inte vapen”

Johan Pehrson talade om Liberalernas kärnämne skolan.

– Vi pekar ut vikten av läromedel. Barn ska bära böcker och inte vapen. Det borde alla kunna ta till sig, säger han.

Efter pressträffen gick Ulf Kristersson till talmannen Andreas Norlén och hade det uppföljningsmöte som det beslutades om i onsdags, då Kristersson beviljades två extra dagar till sin sondering. Klockan 11.45 mötte de båda männen återigen en samlad presskår.

– Klockan 13.30 i dag kommer jag föreslå riksdagen att Ulf Kristersson ska utses till Sveriges 35:e statsminister, säger han.

Omröstning på måndag

Riksdagen tar ställning till förslaget på måndag klockan 11.00. Blir Kristersson framröstad till statsminister har därmed Sveriges 53:e regering officiellt tillträtt.

Han konstaterade att den uppgörelse som presenterades i dag av högerpartierna har en majoritet i riksdagen, någonting som inte var fallet under föregående mandatperioden.

FOTO: Jessica Gow/TT

Annons