Krigsryktena sprids på populära plattformen – flera barn rädda

Barn är rädda efter att krigsrykten sprids via den populära appen.

Foto: TT
”Nu kommer kriget” står det i TikTok-klipp som sprids bland svenska ungdomar.
På sociala medier skräms barn och unga med att Sverige står inför krig – med Ryssland.

Säkerhetsläget har den senaste månaden förvärrats rejält. I Ukraina är man rädd för en ytterligare invasion av Ryssland – och Sverige har förstärkt sin militära styrka och närvaro på Gotland.

Det osäkra läget är något de flesta har lagt märke till – så även svenska barn och ungdomar. Men på videoplattformen TikTok, som är populär bland unga, sprids bilden av att Sverige står inför ett krig och invasion.

Polisens uppmaning i väderkaoset: ”Stanna hemma”

Flera olika klipp med meddelanden som: ”Rysslands plan för när de invaderar”, ”Ryssland kommer att bomba Sverige. Varför Ryssland, jag vill inte dö” och liknande texter sprids på den populära sociala medier.

En skärmdump från videoplattformen TikTok där en rysk invasion nämns. Flera ungdomar är rädda – och tror att kriget ligget vid dörren. En bild som bekräftas av Bris, enligt Dagens Nyheter.

På Twitter delas bilden av många föräldrar – vars barn har blivit skrämda av nyheter från TikTok.

Även Bris har lagt märke till rädda barn

– Barn är oroade, säger socionom Marie Angsell, på Bris, till Dagens Nyheter, som också har rapporterat om klippet på videoplattformen.

Maria Angsell berättar även för Dagens Nyheter att den ideella organisationen Barnens rätt i samhället, Bris, har fått flera samtal från oroliga barn runtomkring i Sverige. Rädslan? Att Ryssland ska invadera Sverige och att kriget ska komma till Norden.

– Barn är oroade och har frågor om det kommer att bli krig nu och har funderingar på vad som kommer att hända. Barn oroar sig ofta i första hand för hur saker kommer att drabba dem själva och deras närmaste, säger socionomen.

Sveriges militära närvaro har under helgen stärkts på Gotland – något som inte gått ungdomar förbi.

Foto: Karl Melander/TT

Viktigt att prata – och inte överföra vuxnas rädsla

Marie Angsell säger till tidningen att vuxna ska vara medveten om att barn och ungdomar tar del av nyhetsutvecklingen – och att det är viktigt att som vuxen att förklara och prata med sina barn om nyheter.

Barn och ungdomar försöker nämligen förstå och hantera svåra nyheter – på kanaler som TikTok. Som vuxen är det då viktigt att man är där och förklarar läget, så inte barnet lämnas ensam med att försöka tyda nyhetsrapporteringen.

En metod kan vara att se på klippen tillsammans, berättar socionomen för Dagens Nyheter. Sen är det också bra att förklara hur applikationer som TikTok fungerar, som är väldigt algoritmstyrda.

Men man ska också vara försiktig med att överföra sin egen oro på barnen.

– I och med den ganska dramatiska rapporteringen tror jag att alla, både barn och vuxna, i någon utsträckning känner en viss oro. Dels kan man hjälpa till med att normalisera känslan av oro och att man kan bli omskakad och oroad av det man ser på nyheterna, det är en rimlig känsla, säger Marie Angsell till Dagens Nyheter.

LÄS OCKSÅ: 800 kronor för en slängd fimp – här är de nya lagarna som införs 2022

LÄS OCKSÅ: Nyårsafton hotad av virusmutation – regeringen inför nya restriktioner

Foto: TT

SENASTE NYTT!