väder

Kraftigt snöfall väntas – kan innebära fara för allmänheten

Snö på väg.

FOTO: Andreas Hillergren/Aftonbladet/TT
Kraftiga vindar och upp till tre decimeter snö.
SMHI har utfärdat en orange varning om risk för farliga förhållanden längs delar av Norrlandskusten.
– Det gäller att tänka till innan man beger sig ut på vägarna, säger SMHI:s meteorolog Max Schildt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Snovid
0:33

Efter reklamen: Snovid

(0:33)

Slå på ljud

SMHI har utfärdat en gul och en orange varning längs Norrlandskusten. Varningen gäller från torsdagkväll till fredag morgon.

– Ångermanland och Västerbottens kustland upp till Umeå ser ut att få extra kraftigt snöfall. Snömängden som väntas är 2–3 decimeter och dessutom kan det bli väldigt blåsigt. Det kan även leda till dålig sikt och snödrev, säger Max Schildt till Expressen.

Den orange varningen innebär att vädret kan bli så pass allvarligt att det medför fara för allmänheten och stora negativa konsekvenser för samhället.

Det gäller att tänka sig för innan man ger sig ut på vägarna i ett område med orange varning, och ställa sig frågan om man verkligen måste köra, säger Schildt.

Den gula snövarningen gäller för delar av kusten mellan Sundsvall och norra Luleå. Även i nordligaste Jämtlandsfjällen och Lapplandsfjällen ligger en gul varning som gäller från torsdagen och in på fredagen.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Onsdagens olyckor

Under onsdagen låg flera gula varningar utfärdade för stora delar av Götaland. Ovädret orsakade flera olyckor och förseningar i kollektivtrafiken.

– Det har varit fler mindre olyckor, lite avåkningar men inga allvarligare olyckor och inga allvarliga skador, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen Väst.

I både Jönköping och Göteborg ställdes busslinjer på grund av halkan.

FOTO: Andreas Hillergren/Aftonbladet/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN