Konkursade butikskedjan Indiska räddas av nya ägare

Konkursade butikskedjan Indiska räddas av nya ägare.

FOTO: Patrik C Österberg/TT, Maja Suslin/TT
Indiska ansökte om konkurs för två veckor sedan.
Nu skriver Dagens Industri att ett ny ägare står redo att driva verksamheten framöver.
Förvärvet innebär att Indiskas verksamhet är säkrad”, skriver nya ägarna.
Treåringen blir blixtförälskad
 – kysser brandmansstaty
0:25

Efter reklamen: Treåringen blir blixtförälskad
 – kysser brandmansstaty

(0:25)

Slå på ljud

Efter 121 år på den svenska mode- och livsstilsmarknaden tvingades anrika butikskedjan Indiska att ansöka om konkurs för två veckor sedan. Hänt Nyheter har tidigare skrivit att företaget haft betalningssvårigheter och skulder som de samlat på sig under pandemin.

Det är med stor frustation jag idag har tvingats lämna in en konkursansökan. Jag har de senaste fem åren gett Indiska all min vakna tid och alla finansiella resurser jag har. Jag har haft förmånen att leda världens bästa team som vid sidan om mig också har gett allt”, skrev ägaren och vd:n Karin Lindahl i ett pressmeddelande.

Miljardären tar över

Efter två veckor kommer nu vändningen. Dagens Industri skriver att Indiska har hittat nya ägare efter konkursbeskedet. Det handlar om investmentbolaget Färna Invest som grundats av miljardären Gerald Engström, 74. Han är sedan tidigare även är känd som grundare och styrelseordförande för ventilationsbolaget Systemair.

Med en stärkt finansiell situation är jag förvissad om att leverantörer och samarbetspartners kommer att känna ökad stabilitet i relationen till Indiska”, skriver Engström i ett pressmeddelande.

Samtidigt berättar konkursförvaltaren Mikael Kubu att hela rörelsen ingår i köpet.

Alla tillgångar som man kan överlåta, som varulager, immateriella rättigheter, avtal. Rörelsen helt enkelt, säger han till tidningen.

– Det har gått fort, vilket beror på att det måste gå snabbt i den här typen av verksamhet eftersom det handlar om en hel butikskedja, där hyresavtal förverkas och varulagret säljs ut om man inte omedelbart hittar nya ägare, fortsätter han.

FOTO: Patrik C Österberg/TT, Maja Suslin/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN