hemska händelser

Kliniker tjänar på utsatta kvinnorna – erbjuder ”oskuldsoperationer”

SVT:s reporter har ringt runt tio 20 kliniker. Här pratar hon med Plastikakademin.

FOTO: SVT
”Oskuldsoperationer” är inget som kliniker annonserar om öppet.
Trots att åtgärderna är hårt kritiserade erbjöd sig 5 av 20 kliniker att ”återställa” kvinnors oskuld, enligt SVT:s granskning.
– Du får stoppa in färsk kycklinglever i underlivet för att se till att det rinner blod, säger en läkare till SVT:s reporter när hon utger sig för att vara en patient.
Håkan Lerstorp (SD) "Tråkigt att kvinnor blir misshandlade"
0:42

Efter reklamen: Håkan Lerstorp (SD) "Tråkigt att kvinnor blir misshandlade"

(0:42)

Slå på ljud

Inom vissa kulturer finns en tradition att kvinnan ska blöda under första sexakten med sin nyblivna make för att bevisa sin oskuld. Uppfyller kvinnan inte denna hedersnorm anses hon dra skam över familjen.

För att garantera blödning vid samlag utför vissa kliniker så kallade ”oskuldsoperationer”, något som inte är olagligt så länge patienten är över 18 år. Ingreppet är dock starkt kritiserat och anses främja hedersförtryck och våld.

I en granskning som SVT Nyheter har gjort visar det sig att hela 5 av 20 kliniker är villiga att utföra ”oskuldsoperationer”. Men läkarna och kirurgerna är inte omedvetna om konsekvenserna deras vård ger.

– Vart ska dessa kvinnor annars vända sig?, säger plastikkirurg Riikka Veltheim på Akademikliniken i Stockholm.

5 av 20 kliniker tackar ja

I SVT:s granskning har en 25-årig reporter från Libanon ringt till 20 kliniker i Sverige och utgett sig för att vara en hedersutsatt kvinna som ska giftas bort. För att försäkra sig om att hon blöder på bröllopsnatten vill hon göra en operation.

Av de 20 kliniker hon ringt till är den 5 som tackar ja till att utföra ingreppet.

Klinikerna uppger sig ”reparera mödomshinnan” som många fortfarande tror ”går sönder”, vid första samlag och orsakar blödningen. Mödomshinnan finns dock inte på riktigt, utan är endast en myt som lever kvar.

Tipset: ”Stoppa in färsk kycklinglever”

Granskningen visar dock att en del verksamheter sker i hemlighet där informationen går från mun till mun. Reportern får tips om en läkare på en klinik i Vårby som utför ingreppet. För 10 000 kronor får reportern en bokad tid för att genomgå sin ”oskuldsoperation”.

Men när operationsdagen närmar sig ställer läkaren in och kommer istället med ett tips:

– Du får stoppa in färsk kycklinglever i underlivet för att se till att det rinner blod innan han ligger med dig, säger läkaren på arabiska till låtsaspatienten från SVT.

När läkaren sedan konfronteras förnekar hon inte att hon bidrar till förtrycket. Om polisen blir inblandad riskerar kvinnan att bli dödad av sin familj, menar hon.

SVT:s reporter ringer till kliniker.

SVT:s reporter från Libanon har uppgett sig för att vara en kvinna som ska giftas bort och vill utföra en ”oskuldsoperation”.

FOTO: SVT

”De är desperata...”

All verksamhet sker inte i skymundan. Även stora och välkända kliniker genomför ”oskuldsoperationerna”, som till exempel skönhetskliniken Devita och Akademikliniken.

Akademikliniken är en välkänd kedja i Norden och hos dem kostar ingreppet för att ”reparera mödomshinnan” 30 000 kronor. De är också den enda klinik som är villiga att intervjuas av SVT.

– De är desperata, de skulle bara resa utomlands om det förbjöds i Sverige, säger plastikkirurg Riikka Veltheim på Akademikliniken i Stockholm.

En del av kritiken som riktas mot klinikerna som utför operationerna är att de gör vinst på hedersförtryck. Det är dock ingenting som Veltheim håller med om då hon anser det vara en sådan liten del av koncernens vinst.

Madelene Larsson är utredare på Jämställdhetsmyndigheten och menar att ingreppen är oetiska och att klinikerna tjänar på en väldigt utsatt grupp av människor. Hon säger också att de går utanför ”beprövad erfarenhet och vetenskap”.

FOTO: SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN