bianca ingrosso

Klarna-Sebastian, 41, är god för 33 miljarder – barnen får inte ärva

Sebastian Siemiatkowski, 41, och Bianca Ingrosso, 27.

Foto: KANAL 5
Sebastian Siemiatkowski är en av Sveriges rikaste män. Enligt Forbes är han god för 3,2 miljarder dollar.
Men hans barn ska inte få ärva en spänn.
– Man har sett att folk som vinner på lotto inte blir så lyckliga av det, säger han i talkshowen Bianca.
Klarnas Sebastian Siemiatowski: ”Barnen inte ska få ärva”
0:49

Efter reklamen: Klarnas Sebastian Siemiatowski: ”Barnen inte ska få ärva”

(0:49)

Slå på ljud

Finansbolaget Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski, 41, är en av Sveriges rikaste män. Enligt den amerikanska affärstidningen Forbes är Klarna-vd:n god för 3,2 miljarder dollar, eller omkring 33 miljarder kronor.

Men sedan affärstidningen gjorde sin undersökning har det skett en del för Klarna – som har varit i ropet på det senaste. Och allt har inte varit positivt.

I maj i år rapporterades det att Klarna sparkade 10 procent av sin arbetsstyrka, omkring 700 personer.

Tillvägagångssättet att sparka medarbetarna var spektakulärt. I en förinspelad video berättade vd Sebastian Siemiatkowski om läget och om hur många som skulle få gå.

Intervjuas av bianca Ingrosso.

Foto: Pillan Thelaus

Sebastian Siemiatkowski: ”Det finns inga bra sätt”

I talkshowen Bianca, som leds av Bianca Ingrosso, 27, intervjuas Sebastian Siemiatkowski om uppsägningen av sina medarbetare:

– Det finns inga bra sätt att säga det på. Det finns bara mindre bra, och jättedåliga sätt att säga det på. Så man måste säga det på så lite dåligt sätt som möjligt. Här i efterhand kanske det hade varit bättre om det hade varit live, istället för förinspelat, säger Siemiatkowski i programmet.

– Men vi ska vara tydliga. Det var ingen som direkt fick sparken, utan vi erbjöd folk pengar för att sluta, säger vd:n.

Barnen får inte ärva förmögenheten

För just pengar har Sebastian Siemiatkowski tänkt en del på. I programmet utvecklar han även sina tankegångar om arvet till sina barn – ett arv som de inte får ta del av. Trots att han är miljarder.

– I tidigare intervjuer har du sagt att dina barn inte kommer ärva din förmögenhet? frågar Bianca Ingrosso till en tydligt besvärad Sebastian Siemiatkowski.

– Det här är ett konstigt ämne. För jag vet att när man inte har pengar, så spelar det en enorm roll. Det är en enorm frihet. Jag kan resa, jag kan göra vad jag vill. Men tyvärr är det såhär att folk som vinner på lotto inte blir så lyckliga av det, säger Klarna vd:n och fortsätter.

– Det är inte bara förknippat med att det blir lättare. Jag tror att det kan vara en björntjänst. Man måste få skapa sin egen lycka. Man måste få bli sin egen lyckas smed. Det är så man blir lycklig på riktig, säger Siemiatkowski.

– Det finns en risk att om man ger för mycket till sina barn, så kommer de inte få chansen att upptäcka det själva, avslutar han resonemanget.

Foto: KANAL5, TT

FRÅN FÖRSTASIDAN