Kirsty Harrower, 20, besegrade cancern två gånger om: ”Väldigt tufft”

Kirsty och familjen

Kirsty Harrower var bara femton år när hon fick akut lymfatisk leukemi.
Läkarföräldrarna Neil och Janet tog mardrömsbeskedet hårt.
– Eftersom Kristy har Downs syndrom visste jag att det fanns en ökad risk att hon skulle få leukemi, säger Neil.
Katten Midas har fyra öron
Slå på ljud

Kirsty Harrower, 20, har alltid älskat att dansa. Det bästa hon vet är att komplettera dansen med sång och få visa sin estetiska ådra i sällskap med sin syster.

För fem år sedan, bara en vecka efter att hon fyllt 15, diagnosticerades hon med akut lymfatisk leukemi. Cancerbeskedet vände upp och ner på hela hennes värld.

– Hennes behandling bestod av en ända lång berg-och-dalbana, men hennes läkare sa hela tiden till oss att allt skulle bli bra, säger Kirstys pappa Neil Harrower till The Mirror.

Kirsty Harrower

Kirsty Harrower, 20, diagnosticerades med akut lymfatisk leukemi när hon var femton år gammal. ”Hela hennes behandling bestod av en ända lång berg-och-dalbana, säger pappa Neil till The Mirror.

Facebook

Kirsty kollapsade på dansgolvet: ”Väldigt tufft”

Enligt Cancer Research UK överlever 90 procent av barn som drabbas av akut lymfatisk leukemi innan de fyller 15. Efter det sjunker överlevnadsstatistiken till 70 procent.

Kirsty Harrower har down syndrom, vilket gör att hon också har 33 gånger så stor risk att drabbas av akut lymfatisk leukemi.

Både pappa Neil och mamma Janet Chelliah är läkare. De var medvetna om riskerna och när Kirsty plötsligt kollapsade på dansgolvet befarade de det värsta.

– Jag hade mina misstankar. Eftersom Kirsty har Downs syndrom visste jag att det fanns en ökad risk att hon skulle få leukemi. Det var väldigt tufft att hantera för mig, nu var jag plötsligt föräldern och inte läkaren, säger Neil.

Kirsty: ”Allt kommer att bli bra, mamma”

Cellgiftsbehandlingen sattes igång omedelbart. Hon tillbringade tre månader på sjukhus. Föräldrarna fanns hela tiden vid hennes sida. De hade aldrig kunnat föreställa sig hur tufft det skulle bli att se sin dotter kämpa mot cancer.

– Kirsty förstod från första början att något var fel och jag kommer ihåg hur hon stillade min oro och sa: ”Allt kommer att bli bra, mamma”.

I januari 2019 var Kirsty äntligen färdigbehandlad. Men ett år senare, på sommaren 2020, hade cancern kommit tillbaka. Hon behövde genomgå fler cellgiftsbehandlingar.

Janet Chelliah, Melissa Harrower, Neil Harrower och Kirsty Harrower

Mamma Janet Chelliah, lillasyster Melissa Harrower, pappa Neil Harrower och Kirsty Harrower

Facebook

Cancern kom tillbaka: ”Glöm mig inte”

Kirstys sjukdomskamp tog hårt på lillasystern Melissa, som tyckte det var jobbigt att se sin storasyster så sjuk. Hon ville bara att de skulle kunna fortsätta dansa och sjunga dagarna i ända.

Mamma Janet minns dagen då Kirsty fick sitt andra cancerbesked. Det var också första gången som hon visat rädsla för döden.

– Det var en väldigt sorglig dag. Hela familjen stod vid sjukhussängen och hon sa något som jag aldrig glömmer: ”Glöm mig inte”.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Kirsty tappade rösten efter behandlingen

Behandlingen gjorde att Kirstys rörelseförmåga försämrades. Hon förlorade även rösten. Det som hon alltid älskat kunde hon längre inte göra.

– Kirsty älskar att sjunga och jag kom ihåg hur hon vände sig mot mig och viskade ”jag kan inte sjunga”, säger mamma Janet.

Men Kirsty överlevde även den här gången och fick med tiden tillbaka rösten. Den 21 december 2020 fick hon äntligen komma hem från sjukhuset.

Kirsty Harrower

Kirsty Harrower överlevde cancern och fick även tillbaka rösten. I dag har hon börjat sjunga och dansa igen.

Facebook

Tillbaka på dansgolvet med systern Melissa

Hon har varit cancerfri sedan dess och ser nu fram emot en jul fylld av dans och sång. Dagen innan julafton uppträdde hon och lillasystern Melissa i uppsättningen ”Skönheten och odjuret” på The Montgomery Theatre i Sheffield, England.

Livet flyter helt enkelt på för Kirsty, som nu ser fram emot att få fira jul med familjen.

– Jag ser mest fram emot julbordet, spela spel, umgås med familjen och så vill jag ha en kalender med fotbollslaget Sheffield United, säger Kirsty.

Melissa och Kirsty Harrower

Syskonen Melissa och Kirsty Harrower. Nyligen dansade de tillsammans i pjäsen ”Skönheten och odjuret”.

Facebook

LÄS OCKSÅ: Änkan Helen, 44, har drabbats av dödlig cancer

LÄS OCKSÅ: Marie, 44, förlorade hela familjen i samma sjukdom

Foto: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN