coronapandemin

Kina erkänner: Tiotusentals har dött i nya covidvågen

Ett sjukhus i Kina där folk bär mask och en ligger på en brits.

FOTO: Andy Wong
Kina erkänner nu för första gången att tiotusentals dödsfall är kopplade till den nya covidvågen i landet.
Nästan 60 000 dödsfall har registrerats på bara en månad.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Krav på negativt covidtest för Kinaresenärer
0:57

Efter reklamen: Krav på negativt covidtest för Kinaresenärer

(0:57)

Slå på ljud

Kina har tidigare hållit tyst om hur många som har dött i landets nya våg av covid-19. Och tidigare har de fått kritik för misstänkt låga dödssiffror i de rapporter som de har släppt.

Men på en presskonferens på lördagen medger de att nästan 60 000 personer har registrerats döda på bara en månad.

Dödsfallen sträcker sig från den 8 december och 12 januari och gäller bara de som har dött på sjukhus. Det innebär att fler kan ha dött i corona i sina hem. De döda ska främst vara äldre över 65 år, enligt South China Morning Post.

– Det är anmärkningsvärt, säger Frédéric Cho, Kinakännare och vice ordförande i organisationen Sweden-China Trade Council till TV4.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Han tror att de nya siffrorna är mer trovärdiga än de som landet tidigare har släppt men att de är olyckligt att de har väntat så här länge med att gå ut med dödssiffrorna.

– De är mycket mer trovärdiga än de tidigare har varit. Det är en positiv nyhet men innehållet i nyheten är negativt, säger Frédéric Cho till Expressen.

FOTO: Andy Wong

FRÅN FÖRSTASIDAN