"Kebabopolis"-liga stal för 700 000 kronor – misstänkta släpptes fria

Polisen sökte hjälp av allmänheten. Och de fick tips som ledde till ett jättelager av stöldgods. Över 225 föremål hittades i skåpbilar och i en stuga.

Foto: POLISEN
Har ni sett KEBABOPOLIS?
Polisens rop på hjälp i sociala medier blev startskottet för att få fast stöldliga som härjade i Halland och Småland.
Men bevisen höll inte för stöld – och ligan släpptes.

En vit skåpbil stannas till av polis i Gislaved, ett samhälle i Småland, den 6 decemeber 2020. På sidan av fordonet står det KEBABOPOLIS. Skåpbilen är fylld till bredden med misstänkt stöldgods. Polisen vänder sig då till allmänheten för att få in tips om den misstänkta skåpbilen.

Allmänheten svarade polisen, 15 snabba tips kom in efter att polisen lagt upp en bild på skåpbilen, via sociala medier. Spåren skulle leda till en stuga i Gunnarp, ett mindre samhälle i Hallands inland. Med skåpbilen i beslag och en husransakan i hand fann polisen 225 misstänkt stulna föremål i fastigheten och i ytterligare en skåpbil. Alla prylar uppskattades ha minst ett värde på 700 000 kronor.

LÄS MER: Kvarlevor från neandertalare hittade

Gunnarp, Hallands inland. I det lilla samhället i Västsverige fann polisen det misstänkta stöldgodset.

Foto: GOOGLE

– Det var TV-apparater, el-skotrar, verktyg och cyklar, bland annat. Och det var inte några billiga grejer heller, sa Martin Svensson operativ samordnare hos polisen i Varberg, till Hallands Nyheter.

De stulna föremålen kopplas till en rad inbrott runt om i Halland och Småland. Inbrott i bland annat i Onsala, Kungsbacka, Falkenberg och Ullared. Tre misstänkta personer, samt föraren till skåpbilen greps av den halländska polisen. Alla fyra misstänks ha kopplingar till en utländsk stöldliga.

Släpptes på fri fot – åklagare kritisk

Men i domstol skulle inte bevisen räcka för att påvisa stöld, rapporterar SVT Halland. I förhör menar en av männen att de köpt det misstänkta stöldgodset från några andra personer. Föremålen kunde ha varit stulna menar en av männen. Mannen sa också att de tänkte ta med föremålen över Östersjön, tillbaka till sitt hemland.

Stöldgods ur en av skåpbilarna.

Foto: POLISEN

Tre av männen har nu dömts till grovt häleri av Varbergs Tingsrätt. Föraren till skåpbilen med orden KEBABOPOLIS ställdes aldrig inför rätta, utan godtog strafföreläggande. Alla männen släpptes på fri fot efter domen i Varbergs Tingsrätt.

SVT Halland intervjuar åklagare Henrik Möller som vill se en straffskärpning för den här typen av brott.

– Det kan vara svårt att få en person fälld för en stöld om det inte finns teknisk bevisning. Sen om man väl får en person fälld för stöld, eller häleri då är straffen ganska låga i Sverige, menar åklagare Henrik Möller.

En tv, fortfarande i kartonen, hittades i männens stuga.

Foto: POLISEN

LÄS OCKSÅ: Världens dyraste skilsmässor – Elin Nordegren med på listan

LÄS OCKSÅ: Halima Cisse från Mali väntade sju barn – missade två