politik

KD-toppen vill göra cannabis lagligt i Sverige: ”Rädda liv”

Sara Skyttedal

FOTO: Fredrik Persson/TT
KD-toppen Sara Skyttedal vill legalisera cannabis i Sverige, skriver hon på DN Debatt.
”Narkotika tar liv, men skulle kunna kräva färre dödsoffer. Rätt utnyttjade kan preparaten rädda liv”, skriver hon bland annat.
Ebba Busch (KD) ”Jag lider med alla företagare”
0:37

Efter reklamen: Ebba Busch (KD) ”Jag lider med alla företagare”

(0:37)

Slå på ljud

Europaparlamentsledamoten Sara Skyttedal som sitter med i Kristdemokraternas partistyrelse tycker att cannabis borde legaliseras i Sverige. Det skriver hon i ett debattinlägg på DN Debatt.

”Skulle kunna förbättra missbruksvården”

Tidigare har hon varit emot legalisering av cannabis men skriver nu att hon helt har ändrat uppfattning. Hon skriver att den statliga utredning som nu pågår måste vara öppen för att helt ändra Sveriges synsätt och lagar kring cannabis.

”Utredningen borde i stället försöka bringa klarhet i hur en avkriminalisering av narkotikabruk skulle kunna förbättra missbruksvården. Utöver detta utgör inte minst den gängkriminella miljöns ekonomiska beroende av cannabisintäkter ett tungt argument för att legalisera cannabis fullt ut”, skriver hon.

Buntat ihop alla droger: ”Fundamental skillnad”

Hon tycker att Sveriges narkotikapolitik har buntat ihop alla narkotikaklassade preparat till samma vilket hon inte anser är realistiskt.

”I den ena delen av spektrumet finns exempelvis fentanyl, där en dos på 2 milligram, en mängd stor som ett par sockerkorn, kan ge en dödlig utgång. Det är en fundamental skillnad mot cannabis som inte har någon dödlig dos. Det har dock den helt lagliga substansen koffein”, skriver hon.

Hon skriver att hon är övertygad om att avkriminalisering av eget bruk sannolikt skulle minska den narkotikarelaterade dödligheten.

”Narkotika tar liv, men skulle kunna kräva färre dödsoffer. Rätt utnyttjade kan preparaten rädda liv”, skriver hon.

Kristdemokraterna, skriver i sitt partiprogram att det ”vill ha ett narkotikafritt samhälle och arbetar för att stoppa alla tendenser till drogliberalisering”.

FOTO: Fredrik Persson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN