Kaxiga kängan till Sverige – efter Charlotte Kallas avsked: ”Statist”

03 apr, 2022 
https://image.hant.se/alexprofilbild.jpeg.jpg?imageId=7524194&x=0&y=19.277108433735&cropw=100&croph=56.224899598394&width=1318&height=1318
Alex Hartelius
Charlotte Kalla och Therese Johaug
Charlotte Kalla och Therese Johaug.
Charlotte Kalla avslutade karriären på ett storartat sätt och tog ytterligare ett SM-guld.
Samtidigt hånas hon och flera andra svenska skidstjärnor i Norge.
– De hade sett ut som statister, säger experten Torgeir Björn.
Annons
Slalomsvängarna i pudersnön slutar i en vit vägg
Slalomsvängarna i pudersnön slutar i en vit vägg

Charlotte Kalla, 34, kunde inte få en bättre avslutning på en karriär som närmast kan beskrivas som en framgångssaga. Under SM-veckan på 15 kilometer knäckte hon både Frida Karlsson,22, och Ebba Andersson, 24, genom att stånga sig fram i spåren.

Efter loppet blev det som så många gånger förr en guldmedalj för Charlotte Kalla. Under karriären har det bland annat blivit tre OS-guld, sex OS-silver, tre VM-guld och tolv segrar i världscupen. Hon har även tilldelats Jerringpriset och Bragdguldet.

– Nyfikenheten på livet utanför elitidrotten väger tyngre än det som en fortsatt satsning skulle innebära. Det jag kommer sakna allra mest är kicken av att vara i form, sa Charlotte Kalla i samband med sitt besked.

Annons
Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Ebba Andersson
Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Ebba Andersson under SM-veckan i Piteå.
Recept.se Nyhetsbrev

Therese Johaugs succé – krossade alla

På andra sidan gränsen tar Norge också farväl av skidstjärnan Therese Johaug, 33. Hon har några lopp kvar i ryggen innan skidorna lagts på hyllan, men redan nu stålsätter sig grannationen för det oundvikliga avslutet.

Likt Charlotte Kalla ser hon ut att avsluta på topp. På 30 kilometer i norska mästerskapen gled hon fram i skidspåren och lämnade norsk efter norsk bakom sig. När hon kom i mål var tvåan nästan fyra minuter bakom henne.

– Det var otroligt roligt att åka den här tävlingen. Jag försökte njuta av sista tremilen i NM, sa Johaug till NRK efter karriärens 18:e guld i norska mästerskapen.

Therese Johaug
Therese Johaug visade att hon fortfarande har lite kräm i sig och tog sitt 18:e guld i norska mästerskapen.
Annons

Kaxiga kängan till svenskarna: ”Statister”

NRK-experten Torgeir Björn vet vilka skidkunskaper Therese Johaug besitter, men han var ändå tagen och chockad över norskans överlägsna bedrift.

– Hon fortsätter att ägna sig åt en annan sport än de andra. Det här är den högsta nivån vi har inom damlängdskidåkning, det som Therese Johaug håller på med just nu, sa han enligt Nattevisen.

Däremot kunde han inte låta bli att håna de svenska skidstjärnorna och jämföra dem med Therese Johaug. Enligt Torgeir Björn är hon så överlägsen att Charlotte Kalla, Frida Karlsson och Ebba Andersson är helt chanslösa.

– De hade sett ut som statister mot Johaug i ett sånt här lopp. Det finns inga svaghetstecken hos Therese.

Torgeir Björn
NRK-experten Torgeir Björn är övertygad om att Charlotte Kalla, Frida Karlsson och Ebba Andersson varit chanslösa i ett lopp mot Therese Johaug: ”Hade sett ut som statister”, säger han.
Annons

Foto: Pär Bäckström/TT, Terje Pedersen

Annons