sjukdomar

Källan bakom mystiska utbrottet av salmonella hittad

Källan till salmonellsmittan i Sverige har hittats. Folkhäslomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell till höger.

FOTO: TT
Över hundra personer har smittats av salmonella i Sverige, Norge och Nederländerna och nu har den troliga källan hittats.
Majoriteten av de smittade är kvinnor.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kvinnan blir attackerad av rabiesräv
0:37

Efter reklamen: Kvinnan blir attackerad av rabiesräv

(0:37)

Slå på ljud

Sedan början av november har 31 personer insjuknat i salmonella i Sverige och 72 personer i Norge. Även flera fall i Nederländerna har konstaterats. Två tredjedelar av de smittade är kvinnor och åldern på de insjuknade skiljer sig från 3 år upp till 86 år.

När Folkhälsomyndigheten gick ut med information om utbrottet i början av december misstänkte de att det var ett livsmedel som säljs över hela landet som låg bakom smittan, eftersom det var så pass utspritt.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Chris Anderson/TT

Intervjuer och spårning: ”Har avtagit”

Nu har de genom samarbete med norska Folkehelseinstituttet, intervjuer med de drabbade och bakåtspårning lyckats ringa in den troliga källan. Det är spansk gurka som är boven i dramat.

Men myndigheten har inte fått in några nya fall de senaste två veckorna och de tror därför att gurkan inte längre finns kvar i butikerna.

En hand som håller i flera gurkor.

Spansk gurka visade sig ligga bakom salmonellasmittan.

Andreas Hillergren/TT

”Antalet nya inrapporterade fall har avtagit och ingen har rapporterats insjuknad under de senaste två veckorna. Det finns därför starka skäl att misstänka att smittkällan inte längre finns kvar på marknaden”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN