Kajsas chock efter förlossningen: Du är gravid – igen

Kajsa fick ett minst sagt oväntat besked när hon fött sonen Oliver. Hon var gravid – och skulle föda en flicka bara sju månader senare.
Exklusivt

FOTO: PRIVAT, Bharti Singh
Under förlossningen fick Kajsa, 29, ett chockbesked.
Både läkare och barnmorskor var förbluffade efter ultraljudet.
– De sa att jag hade två livmödrar och var gravid med ännu ett barn, berättar Kajsa.

Kajsa och hennes partner hade kämpat för att bli gravid länge. Sju och ett halvt år och åtta missfall senare var lyckan total: Kajsa var gravid med en pojke!

Den 26 maj var tanken att Kajsa skulle föda sitt barn genom ett planerat kejsarsnitt, men hennes son ville ut i världen betydligt tidigare. Redan den tredje maj närmare bestämt.

Var nära att födas i badrummet

Kajsa förstod inte alls hur nära hon var förlossningen.

– Sonen ville ut och han föddes nästan hemma i badrummet. Jag förstod inte att vattnet gick trots att det rann längst benen på mig, säger Kajsa till Hänt.

För Kajsa, som kämpat för att bli gravid i över sju år var lyckan obeskrivlig när hon äntligen blev gravid med sonen Oliver.

För Kajsa, som kämpat för att bli gravid i över sju år var lyckan obeskrivlig när hon äntligen blev gravid med sonen Oliver.

Bharti Singh

Eftersom hon inte förstod att hon snart skulle föda packade Kajsa enbart ner en mobilladdare uti fall att hon skulle behöva vänta länge på en undersökning.

– Men direkt inne på förlossningen fick jag ett rum och en krystvärk och så var min bebis i min famn. Det var alldeles fantastiskt, jag var så fylld med adrenalin och jag är så glad att jag vågade föda vaginalt trots att jag har extrem förlossningsrädsla.

Upptäckte ännu en bebis: ”Hade helt missats”

När moderkakan skulle lossna uppstod problem och för att säkerställa att hela moderkakan verkligen var ute gjorde barnmorskan ett vaginalt ultraljud.

– Då upptäckte barnmorskan en extra livmoder med ett litet liv i. Det hade helt missats på undersökningarna, berättar Kajsa.

Läkarna och barnmorskorna på förlossningen hade aldrig sett något liknande. Att ha två livmödrar är inte helt ovanligt, berättar Kajsa, men tydligen är det väldigt ovanligt att båda fungerar. Och ännu mer ovanligt att man är gravid i båda – samtidigt.

– En på miljonen, om ens det, enligt barnmorskan som förlöste mig. Min reaktion var kanske tråkig men jag förstod ingenting och var så hög på kärlek efter att jag precis fött en fantastisk son att jag inte kunde ta in någon annan information. För vem kan ta in direkt efter att ha fött barn att du väntar en till bebis, i en gömd livmoder som du aldrig vetat om?

Kajsas son Oliver föddes i maj.

Kajsas son Oliver föddes i maj.

Privat
BARNLÄNGTAN Julia föddes utan livmoder – då donerade mamma

Det tog ett tag att ta in beskedet. Först sex veckor senare, när Kajsa fick en blödning och undersöktes på kvinnokliniken, bekräftades graviditeten och informationen sjönk in.

Var gravid med flicka

Den andra bebisen, en flicka, beräknades till december i år. Kajsa fick snabbt läsa på om en fenomenet med dubbla livmödrar och startade en instagram om sina graviditeter.

Kajsa har fått många frågor om hur en livmoder bara kan missas sådär. Hon tror själv att det beror på att man helt enkelt inte förväntar sig att hitta en till och att barnmorskorna därför undersöker den livmoder som de har framför sig.

– Dessutom hade bebis två inte blivit till när jag gjorde sista ultraljudet i februari, har Kajsa tidigare svarat på sin Instagram.

Fick missfall

Tråkigt nog drabbades Kajsa av ännu ett missfall och förlorade sin dotter i vecka 14, plus sex dagar. Kajsas kropp var påfrestad av graviditeterna och barnet klarade sig inte.

Kajsa berättar att hon har lätt för att skylla motgångar på sig själv, men valde att berätta om missfallet för följarna. Hon hoppas att bli gravid igen, men vill vänta några år.

– Jag vill gärna ha fler barn i framtiden men gärna längre fram med tanke på att bebis två tyvärr dog i mage.

För Kajsa föll bitarna på plats när hon fick veta att hon har två livmödrar.

För Kajsa föll bitarna på plats när hon fick veta att hon har två livmödrar. Hennes långa blödningar och svåra mensvärk fick en förklaring.

Bharti Singh

Alltid haft lång och svår mensvärk

För Kajsa har bitarna fallit på plats, även om hon fortfarande har svårt att förstå hur det fungerar i kroppen.

– Det är så nytt för mig det här också. Det enda jag kan säga är att när jag fick reda på det här så går pusselbitarna ihop lite mer. För varför hade jag så mycket mer mens, blödde mycket längre än mina klasskompisar och hade så ont att jag fick krampanfall? Jo, för jag hade två arbetandes livmödrar som var synkade och blödde och gjorde ont samtidigt.

LÄS OCKSÅ: Hon födde ENORM bebis – barnmorskorna i chock

LÄS OCKSÅ: Barn som äter veganskt blir flera centimeter kortare

FOTO: PRIVAT, Bharti Singh

Senaste nytt