jonas wahlström

Jonas Wahlström efter DN:s granskning: ”Vinklat det väldigt mycket”

Skansen-Akvariets Jonas Wahlströms försvar efter Dagens Nyheters granskning

FOTO: Janerik Henriksson/TT, Ola Jennersten/TT
Enligt Dagens Nyheter har Skansen-Akvariets ägare Jonas Wahlström handlat med utrotningshotade djur och tjänat flera miljoner.
Någonting tidningen skriver är olämpligt, men inte olagligt.
– Jag ser inget fel i att man tjänar på det, säger han själv till Aftonbladet och menar att DN vinklat det för hårt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tvättbjörnen räddas: ”Frusit fast med sina pungkulor i rälsen”
0:27

Efter reklamen: Tvättbjörnen räddas: ”Frusit fast med sina pungkulor i rälsen”

(0:27)

Slå på ljud

Grundaren och ägaren av Skansen-Akvariet, Jonas Wahlström, 70, har ett speciellt tillstånd från länsstyrelsen att ha en del av verksamheten hemma hos sig på gården Sjöhagen i Nynäshamn. Exempelvis kan han ha lemurer hemma hos sig själv, något en privatperson annars inte får.

I Dagens Nyheters granskning av Jonas Wahlström – som bygger på drygt 1 000 offentliga handlingar och intervjuer med ett 30-tal källor – framgår det att gården även används för att avla hotade och rödlistade papegojarter. Fåglar som har ett marknadsvärde på upp till 100 000 kronor (hyacintaran är mest värdefull). Tidningen skriver att Wahlström har utnyttjat sin position som djurparksägare för att handla med dessa utrotningshotade djur.

Hyacintaran är världens största papegoja och bor i Sydamerika, främst i södra Brasilien.

Hyacintaran är världens största papegoja och bor i Sydamerika, främst i södra Brasilien.

FOTO: Ola Jennersten/TT

Säger själv att han inte gjort något fel

Vissa av papegojorna har han skänkt till sig själv genom gåvobrev, andra har han fått tillstånd att sälja till privatpersoner och företag. Handeln ska enligt tidningen ha pågått i flera decennier och en del av pengarna har gått tillbaka till Skansen-Akvariet och en del har han tagit privat. Enligt DN har han sedan 2010 plockat ut 16 miljoner kronor i vinstutdelning ur sitt bolag, utöver lön, och dessutom haft en inkomst från kapital på 30 miljoner kronor.

Enhetschefen på Länsstyrelsen i Stockholms län, Sara Sundin, säger att beteendet att sälja utrotningshotade djur samtidigt som djurparken i fråga deltagit i bevarandeprogram kring samma art är olämpligt, men inte olagligt.

Jonas Wahlström är en papegojälskare.

Jonas Wahlström är en papegojälskare.

FOTO: Cecilia Liljeton/TT

Själv anser Jonas Wahlström att han inte gjort någonting fel. I en intervju med Aftonbladet ger han sin syn på saken.

– Om de är legala från början och om man bidrar till avel tycker jag inte att det är särskilt anmärkningsvärt. Jag har bidragit till att avla rödlistade papegojor. De flesta hamnar i djurparker för vidare avel och en del hamnar hos privata uppfödare som fortsätter avla, jag ser inget fel i att man tjänar på det. Det kostar ju faktiskt att både bygga och driva en anläggning för det här, säger han.

Jonas Wahlström: ”Det är lögn”

Han berättar att han tagit hyacintarornas ”reservägg” och kläckt dem, handmatat fågelungarna och sedan sålt dem med Jordbruksverkets tillstånd. Han har aldrig fått en anmärkning från vare sig Jordbruksverket, Länsstyrelsen eller Naturvårdsverket att det han hållit på med skulle vara fel. Däremot har flera utländska myndigheter i Danmark, Schweiz, Norge och Italien haft Wahlström på sin radar på grund av sina affärer med hotade papegojor.

1978 invigdes Skansen-Akvariet i Jonas Wahlströms regi. Sedan dess har han varit ägare.

1978 invigdes Skansen-Akvariet i Jonas Wahlströms regi. Sedan dess har han varit ägare.

FOTO: Janerik Henriksson/TT

Till Aftonbladet påpekar han att han inte alls tjänat så stora summor på försäljningarna av djuren. Wahlström hävdar själv att han sålt ett 40-tal papegojor, men inte har exakt koll på hur mycket han fått betalt för dem.

– De har vinklat det väldigt mycket. De har fått till det att jag skulle ha tjänat 30 miljoner kronor på de här tolv åren. Det är lögn, säger han.

FOTO: Ola Jennersten/TT, Janerik Henriksson/TT, Cecilia Liljeton/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN