hälsa

Johar Bendjellouls avslöjande om alkoholen – berättar om beslutet

Johar Bendjelloul avslöjande om alkoholen – berättar om beslutet.

FOTO: TT/Arkiv
Johar Bendjelloul är en av Sveriges mest hyllade journalister.
Men nu öppnar han upp om sin nykterhet.
– När man är med om en så stor tragedi… säger Bendjelloul till Hemmets journal.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vilda polisjakten fångas på film – bilen gör volter i luften
0:29

Efter reklamen: Vilda polisjakten fångas på film – bilen gör volter i luften

(0:29)

Slå på ljud

Johar Bendjelloul, 47, är en av Sveriges mest folkkära journalister. Som programledare i Sveriges Radio är hans röst förknippat med stora nyhetshändelser och i tv-rutan hans ansikte med frågesport.

47-åringen har medverkat i både SVT-klassikern På Spåret och Kanal 5:s Alla mot alla. I SVT har han kammat hem hela programmet tillsammans med sin burpartner Josefine Johansson, 40.

Dessvärre förlorade Bendjelloul och radioprofilen Annika Lantz mot Olof Lundh och Ebba Kleberg von Sydow i Filips och Fredriks senaste säsong av Alla mot alla.

När Johar Bendjelloul inte är med i etern – så lever han med sin sambo, politiska journalisten, My Rohwedder. Tillsammans har de en treårig dotter. Från en tidigare relation har Bendjelloul två barn, samt en bonusdotter i dag.

Johar Bendjelloul och My Rohwedder.

Hans Shimoda/TT

Tävlade alltid med brodern

Den folkkära profilen är uppvuxen i Ängelholm, med sin bror Malik Bendjelloul. I en intervju med Hemmets journal berättar Johar hur bröderna alltid tävlade, även karriärmässigt.

2013 vinner Malik Bendjelloul en Oscar, för dokumentärfilmen ”Searching for Sugar Man”. Men endast ett år efter vinsten i Hollywood koms det tragiska beskedet:

Brodern hade tagit sitt eget liv. Ett besked som chockade Johar djupt. För hantera – och dämpa – smärtan tog han till flaskan. Men innan alkoholen tog honom över randen tog han ett drastiskt beslut:

Han skulle aldrig mer dricka. Sedan dess har Johar Bendjelloul inte rört alkohol.

– Jag hade inga alkoholproblem innan heller men jag gillade att dricka, tyckte om avspänningen, framför allt. Jag kunde dricka lite efter jobbet, för att ”få ner axlarna lite grann”. Koppla av. Inte så mycket att jag förknippade det med fest och glädje utan mera för att få ett lugn i kroppen, berättar Bendjelloul för Hemmets journal.

Aldrig ångrat beslutet

Trots att beslutet kom från en mörk plats – har han aldrig ångrat det. Även om det finns vissa konsekvenser.

– Konsekvensen av att inte dricka på en fest är att det blir svårare att umgås när människor är alkoholpåverkade. Det första som försvinner i samtalet är ju tajmingen och till slut uppstår det ett ”Askungeögonblick”, när samtalen blir för underliga och konstiga och man är tvungen att gå hem. Och det inträffar konstigt nog ofta vid tolvslaget, säger journalisten och fortsätter:

– När man är med om en så stor tragedi så finns det ett före och ett efter. Den där lättheten jag hade tidigare kommer aldrig att återvända, jag har nu en slags tyngd i stegen.

FOTO: TT/Arkiv

FRÅN FÖRSTASIDAN