Johannes Lybäck utses till Årets trafikhjälte efter genidraget

Johannes Lybäck

Grävarbetaren Johannes Lybäck, 26, har tilldelats utmärkelsen Årets trafikhjälte 2021.
Nu berättar han om natten när han med en grävmaskin lyckades stoppa en rattfyllerists vansinniga färd.
– Då kom han inte så långt, säger Johannes Lybäck.
Bli vittne till brott – såhär ska du agera
Slå på ljud

Grävarbetaren Johannes Lybäck, 26, vet hur man rattar en grävmaskin. Han vet även hur man navigerar grävskopan med yttersta skicklighet, något han fick stor användning för när han i oktober förra året stoppade en rattfyllerist på Ekerö.

Johannes Lybäck och en kollega jobbade nattetid med ett vägarbete när en rattfull man körde in i deras skyddsbil. Kollegan sprang mot bilen för att fråga mannen vad han höll på med. Istället för att förklara sig backade mannen bakåt och förberedde sig för att åka därifrån.

– Kollegan ropade till mig ”Stoppa honom, stoppa honom! Han är full!”, säger Johannes Lybäck.

”Sen var han fast”

Johannes Lybäck var lyhörd, snabb och välsignad med en skopa tur. Med dessa egenskaper lyckades han utföra det som sedan skulle ge utmärkelsen Årets trafikhjälte 2021.

– Jag körde ut grävmaskinen mitt på vägen och blockerade framfarten. Då kom han inte så långt. Han vinkade åt mig att flytta på mig, men det vägrade jag ju. Han försökte smita bakom maskinen, ner mot dikeskanten, och då backade jag bak istället så han inte skulle komma förbi där heller. Sen vred jag runt maskinen, satte skopan bakom bilen och sen var han fast.

Grävskopan blockar skåpbilen

Johannes Lybäck använde grävmaskinens skopa för att blockera skåpbilen.

Privat

När polisen anlände till platsen och öppnade passagerardörren trillade det ut tomma vodkaflaskor från den rattfulla mannens bil. Mannen fick åka polisbil därifrån, delgiven misstanke om rattfylleri, olovlig körning och vårdslöshet i trafik.

Polis anlände till platsen

Polis anlände till platsen för att ta hand om rattfylleristen.

Privat

Det ska han göra för pengarna

Utmärkelsen Årets trafikhjälte delas ut av Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, och går till någon som visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk- och olyckssituationer i trafiken.

– Johannes visade handlingskraft och civilkurage genom att med sin grävmaskin effektivt stoppa en rattfyllerist från att fortsätta sin farliga färd, säger MHF:s VD Göran Sydhage, i ett pressmeddelande.

Johannes Lybäck har efter sin heroiska insats fått en droppe i glas som hedersutmärkelse, ett diplom och ett kontant stipendium på 10 000 kronor. Vad han ska göra för pengarna vet han inte.

Nej, faktiskt inte. Jag är lite osäker. De får ligga på sparkontot så länge.

Johannes Lybäck

Johannes Lybäck.

Privat

LÄS OCKSÅ: Kvinnorna runt Aljaksandr Lukasjenka

LÄS OCKSÅ: Så mycket pengar tjänade Joe Biden och Kamala Harris

Foto: Privat

FRÅN FÖRSTASIDAN