Johan Jureskog rasande på Sveriges coronastrategi: ”Skrek mycket”

Johan Jureskog
Exklusivt

Kändiskrögaren Johan Jureskog välkomnar de nya öppettiderna – men sågar Sveriges coronastrategi.
Nu berättar han om den senaste tidens motgångar, framtiden och revanschlustan.
– Jag har varit krögare i 20 år och blivit lite ”fat and happy” liksom. Nu får man tagga till igen. Jag försöker alltid se det positivt, säger han.
Slå på ljud

Den 1 juni trädde de nya corona-reglerna i kraft. För restaurangbranschen är det ett välkommet besked, då man får hålla öppet två timmar längre, från 20.30 till 22.30.

Kändiskrögaren Johan Jureskog, 45, är en av alla som gläds åt de nya riktlinjerna, även om han är väldigt kritisk till den svenska coronastrategin och hanteringen av restaurangernas öppettider under pandemin.

– Man ser ljuset i tunneln, men man ska veta att vi inte riktigt är där än. När 22.30 infördes i november förra året var det en katastrof för hela restaurangbranschen, säger Johan Jureskog till Hänt.

– Vi har bantat ner så hårt redan att vi, enligt våra kalkyler, i alla fall inte kommer förlora pengar med de nya reglerna. Det är ju jätteskönt och jättebra. Men det har fortfarande inte kommit något beslut om vi får stöd för maj, vilket är helt sjukt.

Så du är inte helt nöjd med den svenska coronastrategin?

– Verkligen inte. Jag kan bara understryka att jag skrek väldigt mycket i höstas när det smällde på och jag tyckte att det var bättre att bomma igen. Om det bara är öppet till 20.30 så kan vi inte bedriva en restaurangverksamhet.

Jureskogs

Restaurang Jureskogs på Jakobsbergsgatan i Stockholm.

Tomas Oneborg/SvD/TT

”Stackars jävlar alltså”

Johan Jureskog säger att han jämfört med många andra befinner sig i en bra sits. Med åren har han byggt upp ett förtroendekapital vilket gör det lättare när man behöver låna pengar i tuffa tider.

– Man känner att det finns ett slut och att vi kommer tillbaka, men tänk på alla stackare som har nyöppnade restauranger och inte haft möjlighet att visa upp år av balansräkningar och att de kunnat sköta en restaurang under en längre tid. Stackars jävlar alltså.

FRITT FRAM? Restriktionerna lättar – men detta är förbjudet!

Trots rådande omständigheter har hamburgerkedjan Jureskogs fortsatt expandera. I december förra året öppnade man en restaurang i Göteborg. Johan Jureskog säger att det inte är optimalt att öppna mitt i en pandemi, eftersom han inte får något permitteringsstöd eller omställningsstöd.

– Men du har ju inget val. Du hade skrivit på ett kontrakt och det börjar ticka hyra. Om det är ett tomt bygge med namnet Jureskogs på så blir ju det också negativt.

Johan Jureskog

Johan Jureskog är inte nöjd med den svenska coronahanteringen.

Jeppe Gustafsson/TT

Jureskogs expanderar

Kändiskrögaren försöker tänka positivt. Snabbmatskedjan Jureskogs drive-thru i Mjölby och Värnamo har gått plus under pandemin, även om det inte täcker upp för de förlorade intäkterna på övriga restauranger. Inom kort expanderar kedjan ytterligare.

– Om en månad öppnar vi två stycken vägkrogar, en i Kalmar och en i Sundsvall. Sen i höst öppnar vi även i Nyköping, Uppsala och Eskilstuna.

Johan Jureskog känner även att han drabbats av en revanschlusta som kan vara välbehövlig när det gäller att komma tillbaka efter en tuff period.

– Jag har varit krögare i 20 år och blivit lite ”fat and happy” liksom. Nu får man tagga till igen. Jag försöker alltid se det positivt.

När allt öppnar upp och återgår till det normala är tanken att börja anställa folk till restaurangerna igen.

– Det är något vi håller på med dagarna i ända och fångar upp bra människor som ska få jobba. Vi har väldigt många som jobbat för oss väldigt länge. Min högra hand har jobbat i 20 år med mig och vi är väldigt duktiga på att ta hand om vår personal, det är väldigt viktigt för oss.

Jureskogs

Inom kort öppnar Johan Jureskog fler vägkrogar.

Tomas Oneborg/SvD/TT

LÄS OCKSÅ: Marijuana, sprit och miljoner – så lockas folk till att vaccineras

LÄS OCKSÅ: Pfizer utvecklar världens första piller mot covid-19 – TESTAS nu på människor

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Jeppe Gustafsson/TT

SENASTE NYTT!