tragiska livsöden

Joacim, 31, trodde huvudvärken var snusabstinens – var dödlig sjukdom

31-åriga norrmannen Joacim Lindhardt dog i blodcancer – trodde det var snusabstinens

FOTO: Facebook, Instagram
Joacim, 31, kände sig trött och hade ont i huvudet – själv trodde han det berodde på att han hade slutat snusa och dricka Coca-Cola.
Det visade sig att han hade en dödlig sjukdom.
Nu berättar hans mamma Cecilie om sonens tragiska bortgång.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben
0:32

Efter reklamen: Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben

(0:32)

Slå på ljud

Han hade just köpt sin första lägenhet och en månad senare, i mars 2021, flyttade han in. Norske Joacim Lindhardt, 31, beskrivs som en tyst och lugn kille som gillade sitt arbete och att spela datorspel. Lägenheten i centrala Drammen, några mil sydväst om Oslo, hade precis blivit renoverad och inredd och han var redo för att ta emot besök av vänner och familj när han hastigt gick bort.

– Vi hann bara få det klart innan det hände. Vi har sålt lägenheten nu. Den var så gott som oanvänd, säger hans mamma Cecilie Lindhardt, 53, till Dagbladet.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Hade slutat snusa och dricka Coca-Cola

I april 2021 kände sig Joacim plötsligt nedstämd och slö – han hade en jobbig huvudvärk.

Joacim tillsammans med sin mamma Cecilie och systern Celina.

Joacim tillsammans med sin mamma Cecilie och systern Celina.

FOTO: Facebook

– Han hade slutat snusa och dricka Coca-Cola för att spara pengar till boendekostnaderna. Han trodde att det var därför han var i dålig form, förklarar mamman.

Men Joacim blev aldrig bättre. 7 maj blev han uppmanad att gå hem från jobbet eftersom chefen såg att han inte mådde bra. Tre dagar senare gav läkarna honom beskedet att han hade en halsinfektion. I efterhand har Cecilie hittat ett recept på en penicillinkur som skrevs ut samma dag som Joacim var där.

– Det togs inga prover då eftersom de inte hade upptäckt någonting. Läkaren tittade nog bara ner i halsen på honom. Han sa att läkaren trodde att han snabbt skulle bli frisk, säger Cecilie och berättar samtidigt att Joacim åkte hem utan att sjukskrivas.

Bara tre dagar senare skrev 31-åringen ett sms till sin mor och berättade att han mådde sämre. Cecilie frågade honom om han ville att hon skulle komma över med mat. Dagen efter svängde pappan Ole förbi med en kebabpizza. Han ringde direkt efteråt till Cecilie och berättade att sonen hade sett riktigt risig ut – efter att ha diskuterat situationen beslutade föräldrarna att de skulle hämta sonen och skjutsa honom till akuten.

Cecilie berättar att hon själv trodde att hans halsinfektion hade gått över till lunginflammation. På akuten fick de ett helt annat besked. Joacim Lindhardt hade akut leukemi – även kallat blodcancer. Han kördes med ambulans till Rikshospitalet i Oslo. Föräldrarna fick inte lov att träffa honom på grund av strikta covid-19-regler. Joacim fick omgående cellgiftsbehandlingar och hans syster Celina satte sig i bilen för att köra ner från Trondheim.

Joacim skickades hem från läkarna med penicillin mot halsinfektion.

Joacim skickades hem från läkarna med penicillin mot halsinfektion.

FOTO: Instagram

”Läkaren sa åt mig att gå hem och sova”

Joacim hann fira Norges nationaldag den 17 maj innan han två dagar senare fick en hjärnblödning. Föräldrarna och systern åkte direkt för att besöka honom och de fick sitta där till klockan 00.30, då kom en läkare in och sa att de borde åka hem och vila.

– Han sa att ett ungt hjärta kan slå länge. Det kan ta dagar och veckor. Jag ville stanna, men läkaren sa åt mig att gå hem och sova, berättar Cecilie.

Direkt efter familjen kommit hem och ska gå till sängs fick mamman ett telefonsamtal och de rusade tillbaka till sjukhuset klockan 02.30 på natten. Två timmar senare dog Joacim.

– Om rätt tester hade tagits första gången han träffade en läkare, hade det varit annorlunda idag? Jag vet att jag inte kan tänka "vad och om", men det är så det är, säger Cecilie.

Joacims gravsten på Strömsgodsets kyrkogård i Drammen.

Joacims gravsten på Strömsgodsets kyrkogård i Drammen.

FOTO: Joacim Lindhardts minnessida

”Smällen” har kommit nu

För att hantera sorgen har hon försökt att vara utomhus så mycket som möjligt. Cykling och skogspromenader har blivit hennes terapi. Trots att det gått 1,5 år sedan han gick bort har inte ”smällen” kommit förrän nu.

– I starten gick det i ett svep. Vi fick ordna en begravning och sälja Joacims lägenhet. Sorgeprocessen kom sent, men jag har läst att det är ganska vanligt, säger hon.

Den 19 februari skulle hennes son ha fyllt 33 år. Dagen kommer att firas av familjen. De ska ses allihopa och minnas Joacim.

FOTO: Facebook, Instagram, Joacim Lindhardts minnessida

FRÅN FÖRSTASIDAN