familj

Jimmy stals som barn – tårfyllda återföreningen 42 år senare

Jimmy stals som barn – tårfyllda återföreningen 42 år senare.

FOTO: MyHeritage, Privat
I 42 år trodde María Angélica González att hennes son var död. Sanningen var att han stals från hemlandet och adopterades av en ny familj i USA.
Nyligen återförenades de två i Chile.
– Det är ett mirakel från Gud, säger mamman till USA TODAY.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hunden fastnar med kopplet i hissen
0:27

Efter reklamen: Hunden fastnar med kopplet i hissen

(0:27)

Slå på ljud

Hennes bebis var helt nyfödd. En sjuksköterska berättade för María Angélica González att hennes barn behövde läggas i en kuvös eftersom han var för tidigt född. Inte långt efteråt kom hon tillbaka med förödande nyheter: Babyn var död.

I 42 år trodde González att detta var sanningen. I 42 år har det varit en lögn.

González son, Jimmy Lippert Thyden, blev stulen från henne och adopterades omedvetet av föräldrar i USA. Han växte i stället upp i Arlington, Virginia. I 42 år trodde Thyden att han inte hade några släktingar i Chile, där han föddes.

Sedan en dag i april läste han en artikel i USA TODAY om en man från Kalifornien som hade upptäckt att han blivit stulen från sin mor i Chile och olagligt adopterad av ett amerikanskt par. Det fick Thyden att fundera på om samma sak kunde ha hänt honom.

Jimmy Lippert Thyden, 42, kommer ursprungligen från Chile men lämnade landet efter bara ett par dagar.

Jimmy Lippert Thyden, 42, kommer ursprungligen från Chile men lämnade landet efter bara ett par dagar.

FOTO: Privat

”Te amo mucho”

Inom några veckor fick Jimmy Lippert Thyden veta sanningen. Och förra veckan fick María Angélica González äntligen krama sin son i sitt hem i Valdivia, Chile.

– Te amo mucho. Jag älskar dig så mycket, sa sonen till sin mamma med gråten i rösten.

– Det är ett mirakel från Gud. När jag fick veta att han var i livet kunde jag knappt tro det, svarade hans mor, i dag 69 år, enligt USA TODAY.

Jimmy och hans mamma María Angélica.

Jimmy och hans mamma María Angélica.

FOTO: MyHeritage
Det var svårt att hålla borta tårarna under återföreningen.

Det var svårt att hålla borta tårarna under återföreningen.

FOTO: MyHeritage

Jimmy Lippert Thyden, som i dag är försvarsadvokat och som bor med sin fru och två döttrar i Ashburn, Virginia, berättar att mötet med hans mamma var otroligt, men att det är en komplicerad tid för honom när han lär känna henne och resten av familjen, inklusive en syster och fyra bröder.

– Jag är glad för de stunder vi har just nu, men jag beklagar förlusten av 42 år tillsammans med min familj, med mina syskon, med henne. Det är frustrerande att jag har förlorat min kultur och så mycket tid, att jag inte har kunnat skapa minnen ihop med dem. Att vi inte har fått uppleva ett delat liv, säger han.

Jimmy har en syster och fyra bröder i Chile. Här träffar han en av brorsorna.

Jimmy har en syster och fyra bröder i Chile. Här träffar han en av brorsorna.

FOTO: MyHeritage

Ett omfattande problem

Mellan 1960-talet och 1990-talet tros över 20 000 bebisar ha stulits från låginkomsttagande mödrar i Chile och adopterats ut till intet ont anande föräldrar i främmande länder.

De flesta av Chiles stulna barn i USA har fått reda på sin dittills okända historia genom att, precis som Jimmy Lippert Thyden, stöta på liknande fall i nyhetsartiklar. USA TODAY:s artikel i april ledde till att sex personer fick veta sanningen om sina rötter.

FOTO: MyHeritage, Privat

FRÅN FÖRSTASIDAN