jimmie åkesson

Jimmie Åkesson: Vi ingår i regeringen inom fyra år

Jimmie Åkesson intervjuas.

FOTO: Tim Aro/TT
Senast om fyra år förväntar sig Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna ingår i regeringen.
Hans ambition är att bli Sveriges statsminister.
– Jag ser det här som ett första steg, säger Åkesson till Expressen.
Jimmie Åkesson (SD) om inbjudan till Nobelfesten
0:38

Efter reklamen: Jimmie Åkesson (SD) om inbjudan till Nobelfesten

(0:38)

Slå på ljud

Snart har två månader passerat sedan Ulf Kristersson presenterade sin regering och samarbetet med Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson beskriver själv regeringssamarbetet som något unikt i svensk historia.

Men samarbetet är ingen långsiktig lösning, menar Åkesson. Inom fyra år kommer Sverigedemokraterna sitta i regeringen.

– Vi vet inte vad som händer under den här mandatperioden och hur den utvecklar sig. Men jag är fast inställd på att senast i nästa val ska vi ingå som en fullvärdig medlem av regeringen, säger Åkesson till Expressen.

Åkesson: ”Senast om fyra år vill vi ingå i regeringen”

Trots att Sverigedemokraterna och de tre övriga högerpartierna i många frågor har vitt skild grundsyn tycker Åkesson att samarbetet går ”bra”.

Närbild på Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson vill bli statsminister och låter sig inte stoppas av de andra partierna: ”Upp till väljarna”, säger han.

FOTO: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT

Det faktum att Sverigedemokraterna är det parti som backat mest i opinionen sedan maktskiftet är inget man ska ”hetsa upp sig över”, säger han till Expressen. Han är övertygad om att Sverigedemokraterna kommer få en fullvärdig plats i regeringen.

– Jag ser det här som ett första steg mot ett fullskaligt regeringssamarbete. Det är min ambition. Sedan nådde vi inte dit den här gången, men senast om fyra år vill vi ingå i regeringen, säger Åkesson och fortsätter:

– Det är klart, det finns inget som hindrar en regeringsbildare att ombilda en regering också under mandatperioden, men det är inget vi förhandlat om. Men senast då är det helt rimligt att vi också är en del av regeringen.

Högerregeringen.

Inom fyra år vill Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna är fullvärdig medlem i regeringen.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Jimmie Åkessons ambition att bli statsminister

För Expressen berättar Jimmie Åkesson att hans ambition är att bli Sveriges statsminister. Han menar att som partiledare för Sveriges näst största parti måste man ha den ambitionen.

Åkesson förklarar att ingår de i en regering där Sverigedemokraterna är största parti kommer de att ”slåss för” statsministerposten. Han får då frågan om han tror att de andra partierna kommer att gå med på en Sverigedemokrat som statsminister – det menar Åkesson är upp till väljarna att bestämma.

FOTO: Tim Aro/TT/Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT/Jonas Ekströmer/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN