Jimmie Åkesson öppnar upp om psykiska ohälsan: ”Gå till psykolog”

Jimmie Åkesson.

FOTO: Johan Nilsson/TT
I en intervju med Svensk Damtidning öppnar Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson upp om den svåra tiden – och om hans barnplaner med nya kärleken.
Lööf och Åkesson i storbråk ”Ren och skär rasism”
0:41

Efter reklamen: Lööf och Åkesson i storbråk ”Ren och skär rasism”

(0:41)

Slå på ljud

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, 43, är inte rädd för att prata om sina känslor. Han berättar att han 2014 gick in i väggen och sedan dess har lärt sig mycket om sig själv och hur han ska hantera livet på bästa sätt. Hans bästa tips? Gå till psykolog.

”Det är viktigt att vara öppen”

Svensk Dam träffar partiledaren i hemstaden Sölvesborg i Blekinge. En plats där han är avslappnad. Under ett halvår levde Åkesson med utbrändhet, något som han idag inte drar sig för att prata om.

– Det halvåret lärde mig väldigt mycket om mig själv, som att man måste ta ledigt på riktigt och umgås med familj och vänner. Bara göra ingenting, påta i trädgården och få lite distans från den intensiva vardagen, säger han till Svensk Dam.

Under 2014 började Åkesson i samtalsterapi hos en psykolog – något han rekommenderar varmt till andra. Han menar att det är viktigt att vara öppen och att prata ut om man mår psykiskt dåligt.

Jimmie Åkesson och Louise Erixon med sonen Nils.

Allra helst umgås Jimmie med den åttaårige sonen Nils.

FOTO: ORRE PONTUS/Aftonbladet/TT

Nya flickvännen

Jimmie Åkesson berättar att han allra helst tillbringar tid med sin åttaåriga son Nils. Det är en av alla saker som får honom att må bra. Åkesson separerade från ex-flickvännen Louise Erixon under våren 2020 och har idag delad vårdnad av sonen. Nyligen bekräftades det att han har en ny partner: 27-åriga Matilda Kärnerup. När Svensk Dam tidigare i somras frågade om partiledaren vill ha fler barn svarade han så här:

– Jag drömmer inte om det, men det är klart, vill jag ha fler barn får jag skynda mig, tiden går ju, säger han.

Blir det ett till barn för Jimmie Åkesson? Sonen Nils gör ju gott för hans psykiska hälsa, så kanske blir det dubbelt så bra med en till.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN