extraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextra

Jimmie Åkesson försvunnen från rampljuset – vassa frågan i TV4: ”Långsemester”

23 aug, 2023 
https://image.hant.se/IMG_1496.jpeg.jpg?imageId=7520966&x=0&y=9.9009900990099&cropw=100&croph=69.306930693069&width=1318&height=1318Gustav Motte
Jimmie Åkesson försvunnen från rampljuset – vassa frågan i TV4: ”Långsemester”
Var är Jimmie Åkesson?
Det är en fråga många har ställt sig i sommar – efter alla händelser.
TV4:s politiska kommentator Ulf Kristofersson säger sig ha svaret.
– Han har tagit långsemester… säger kommentatorn i Nyhetsmorgon.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kristersson (M) om terrorhotet: ”Förstår att man kan känna oro”
Kristersson (M) om terrorhotet: ”Förstår att man kan känna oro”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, 44, har varit spårlöst försvunnen – från rampljuset.

Under sommaren har SD-ledaren inte synts till alls, med något undantag där hans fångast på bild iklädd en färgglad Hawaii-skjorta, samt dykt upp i Harpsund när Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, 45, gjorde statsbesök.

Annars har Jimmie Åkesson inte ärat Sverige med sin närvaro, trots att många av sommarens politiska kriser slagit rakt in i, eller åtminstone angått SD-ledaren och hans parti.

Inlägget som fick Sverige att darra

Under de uppmärksammade bränningarna av koraner, skrev hans partikamrat och riksdagsledamoten Richard Jomshof, 54, ett inlägg på sociala medier som fick minst sagt spridning.

Annons

I inlägget skrev Jomshof bland annat:

”Jag håller med om att vi behöver en 'bredare dialog', en dialog om hur vi demokratiserar den muslimska världen. Eller varför inte en dialog om islam, denna antidemokratiska, våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed”.

Ett inlägg som fick många att reagera. Jomshofs avgång krävdes från sin post som ordförande för justitieutskottet av samtliga oppostionspartier.

– Vi ser att Richard Jomshof, så sent som i förmiddags,fortsätter att skicka ut hatpropaganda mot Islam. Det kan man inte göra i detta läge, då blir man en säkerhetsrisk i den positionen som han har, säger Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson, 53, till SVT.

Inlägget uppmärksammades även i internationella medier.

Åkessons totala tystnad

Men från Åkesson var det knäpptyst.

Inte ett ord kom från SD-ledaren om händelsen.

Annons

Eller åtminstone på ytan. Aftonbladet kunde i veckan avslöja att Åkesson haft en hel del med i spelet kring Jomshof – och skickat ut mejl internt.

Men det är inte enbart i medier som Jimmie Åkesson är tyst. SD-ledaren är även tyst i riksdagen, rapporterade Expressen.

Skolkar allra mest: ”Täcker upp för varandra”

För under mandatperiodens 559 omröstningar, har Jimmie Åkesson skolkat rejält. SD-ledaren 96,2 procent frånvaro från voteringarna.

Det kan jämföras med en CSN-berättigad elev, som mest får vara ogiltigt frånvarande fyra timmar per månad, innan bidraget ryker. Attans!

Enligt SD täcker riksdagsledamöterna upp för varandra, speciellt om någon har viktiga åtaganden som en partiledare.

– Vi är ett lag, där vi alla samarbetar och täcker upp för varandra. För att vara effektiv i arbetet krävs en flexibilitet kring voteringarna, särskilt för partiledaren som ensam bär flera andra viktiga åtaganden för partiet, säger Sverigedemokraternas pressavdelning till Expressen.

Annons

Efter Åkesson har S-ledaren Magdalena Andersson, 56, skolkat mest, enligt siffror från riksdagen.

OPPOSITIONENS SKOLK

Jimmie Åkesson, SD: 96,2 procent frånvaro

Magdalena Andersson, S: 71 procent frånvaro

Muharrem Demirok, C: 36,1 procent frånvaro

Märta Stenevi, MP: 35,1 procent frånvaro

Per Bolund, MP: 43,6 procent frånvaro

Nooshi Dadgostar, V: 15,6 procent frånvaro

Siffrorna gäller voteringar i riksdagen.

KÄLLA: RIKSDAGEN

”Jimmie Åkesson har tagit långsemester”

TV4:s politiska kommentator, Ulf Kristofersson, fick frågan av programledarna Rania Shemoun Olsson, 48, och Anders Pihlblad, 55, om Jimmie Åkessons mystiska försvinnande under sommaren.

– Jimmie Åkesson har tagit långsemester. Han har inte ställt upp på frågor under två månader, mer än två månader faktiskt, säger Ulf Kristofersson.

– Hans strategi är att invänta att stormen ska bedarra. Det är enbart SD som klarar sig i sådana här situationer. Tänk om en socialdemokrat hade sagt något som fått hela Sverige och darra – men Magdalena Andersson försvunnit på semester i två månader? Hon hade ju blivit kölhalad, säger Kristofersson.

Annons

Åkessons nya kärlek – 16 år yngre

Förra året uppmärksammades det att Jimmie Åkeson hittat kärleken – på nytt.

I en ny intervju med Expressen bekräftade han sedan att hans nya kärlek är den 16 år yngre Matilda Kärnerup, 28, som arbetar som kostrådgivare.

Under valnatten den 11 september 2022 visade sig paret upp för omvärlden.

– Det känns bra att vara här, säger Matilda Kärnerup till Expressen på plats och visade sitt stöd till Jimmie med en blöt kyss, som fångades av SVT:s kameror.

Omtalade kyssen med den 16 år yngre kärleken Matilda.

FOTO: TV4, SVT, TT/Arkiv/Peo Möller/TT

Annons