Jimmie Åkessons första ord om påstådda ”dickpic”-skandalen: ”Brottsligt”

Jimmie Åkesson

Foto: TT
Jimmie Åkesson kommenterar för första gången anklagelsen om SD-ledamoten som skickade så kallades ”dickpics” från riksdagen.
– Det avgörande är om det anses vara brottsligt. Än så länge, vad jag förstått, är det ingenting som tyder på det, säger SD-ledaren till Aftonbladet.
Joe Biden blir bajsad på av fågel
0:31

Efter reklamen: Joe Biden blir bajsad på av fågel

(0:31)

Slå på ljud

Under lördagen, den 6 augusti, avslöjade sajten Nyheter Idag att en riksdagsledamot från Sverigedemokraterna tagit så kallade ”dickpics” – och sedan skickat materialet till kvinnliga kollegor.

Enligt sajten ska bilderna tagits inifrån riksdagshuset. Nu kommenterar Jimmie Åkesson för första gången händelsen.

– Jag vet att vår gruppledning är i kontakt med den här personen och tar reda på vad som ligger bakom det här. Jag väntar med att tycka någonting tills jag vet mer, säger SD-ledaren till Aftonbladet.

I materialet som Nyheter Idag fått tilldelat syns hur personen vidrör sitt könsorgan ovanpå sina kalsonger. Allt ska ha filmats av den påstådda riksdagsledamoten i fråga, som sedan skickat klippet vidare.

”Ingenting som tyder på det”

Åkesson meddelar att han inväntar beslut om beteendet varit brottsligt.

– Det avgörande är om det anses vara brottsligt. Än så länge, vad jag förstått, är det ingenting som tyder på det, säger han till Aftonbladet.

– Men det skulle kunna vara så, och då är det en annan sak för partiet att hantera. Annars tycker jag att det är en sak som jag inte känner mig helt bekväm att lägga mig i, säger Åkesson till Aftonbladet.

Partiet uppger för Expressen att de ser väldigt allvarligt på händelsen och att incidenten är av ett ”mycket olämpligt beteende”.

”Vi kommer att tala med riksdagsledamoten och reda ut vad det är som har hänt”, skriver SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman, till Expressen.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN