Jessica och Joakim åkte på solsemester – hittades mystiskt döda

Elin Andersson.

FOTO: Discovery+
Jessica och Joakim Silva drömsemester slutade i en familjetragedi.
Först hittades Jessica död på hotellrummet. Ett dygn senare dör maken Joakim i en cell hos polisen.
Nu vill dottern Elin Andersson ha svar på vad som egentligen hände.
Här är superkändisarna som har blivit kär i en svensk
Slå på ljud

Jessica, 46, och Joakim Silva, 49, bodde i Mullsjö och jobbade i Jönköping. De hade flugit till Dominikanska republiken för en härlig solig semester. Den 21 februari 2020 anländer makarna till hotellet i turistparadiset Punta Cana med hemresa bokad 6 mars.

Men den tredje mars skickar Jessica ett sms till dottern Elin Andersson. Jessica skriver att både hon och Joakim blivit magsjuka men att de fått medicin.

Två dagar senare bestämmer sig Joakim Silva för att ta en promenad. En halvtimme senare, halv tre på morgonen, kommer han tillbaka till rummet och upptäcker att Jessica är helt livlös. Hotellet kontaktar en läkare som konstaterar att Jessica Silva är död.

Joakim blir gripen för mord

När polisen kommer till platsen tar de med sig Joakim på förhör. Han ringer den närmaste familjen och redogör för vad som hänt. För dottern Elin är det nästan omöjligt att ta in vad Joakim berättar.

– Han frågade först om jag var hemma och kunde sätta mig ned. Sedan berättade han att min mamma var död. Joakim sade att han varit ute en sväng och när han hade återvänt till hotellrummet hade han hittat henne död, berättar Elin i en intervju med Jönköpingsposten.

FOTO: imageBROKER/Frank Schneider

Sedan förs Joakim Silva till häktet i staden Higüey och får där veta att han är misstänkt för mord på sin fru. Han ringer ett sista samtal hem till familjen och berättar att polisen misstänker att han dödat Jessica.

Men Jessicas barn Elin och Elias Andersson tror inte på att Joakim dödat deras mamma. När Elin smsar honom och frågar hur han mår får hon aldrig något svar.

Joakim dör i häktet hos polisen

På kvällen den sjätte mars kollapsar Joakim Silva inne i sin cell på häktet. Personalen gör hjärt- och lungräddning men Joakims liv går inte att rädda. På kvällen nästa dag knackar polisen på hos de anhöriga och berättar att Joakim också är död.

Många detaljer om fallet sticker ut och väcker frågor. I tv-dokumentären Mord i svenskparadiset får tittarna följa när Elin försöker förstå vad som egentligen hände Joakim och Jessica Silva. Den första del av tre delar sänds den 29 november i år.

Samma dag som Joakim häktas har någon länsat hans bankkonto på 29 000 kronor. Totalt görs 16 uttag den dagen. Nästa dag tar någon ut ytterligare pengar från kontot, cirka 1 200 kronor.

Elin visar en bild på mamman Jessica och Joakim Silva.

Elin Andersson visar en bild på sin mamma Jessica och Joakim Silva när de sitter i planet.

FOTO: Discovery+

Ändrar Jessicas dödsorsak till kvävning

När Jessica obduceras säger rättsläkaren först att hon dött av alkoholförgiftning. Eftersom många turister tidigare har dött när de druckit ”fulsprit” i Punta Cana tycker familjen att förklaringen verkar sannolik till en början.

Men tre månader senare ändras dödsorsaken. Enligt den slutliga rapporten ska Jessica Silva ha dött av kvävning. Trots att det tidigare hävdats att hon varit alkoholförgiftad visar protokollet att Jessica bara hade 0,5 promille alkohol i blodet när hon dog.

– Vi fick veta att mamma hade dött av kvävning eller alkoholförgiftning, men när vi såg att alkoholhalten i blodet bara motsvarande den ungefärliga mängden av vad ett glas vin innehåller så kände vi att det var helt osannolikt, säger Elin Andersson i JP:s granskning.

Har skador på huvud och kroppen

Även Joakim obduceras. Trots att han har skador på huvud och överkropp skriver rättsläkaren att han dött av hjärtinfarkt. Om skadorna uppkom när häktespersonalen försökte rädda honom framkommer inte.

Och fler saker fortsätter väcka frågor. I slutet av mars använder någon på nytt Joakim Silvas kontokort för ett köp på 28 euro.

Elin Andersson står på en balkong och blickar ut.

Elin Andersson vill veta vad som hände hennes mamma.

FOTO: Discovery+

Svenska UD kan inte skicka någon representant för att hjälpa till med utredningen på grund av coronapandemin. I slutet av maj kommer kropparna hem till Sverige. Då har familjen nekat till kremering eftersom de tycker det finns för många frågetecken.

– Hur ska jag kunna acceptera att min mamma är död när jag inte vet varför, säger Elin Andersson i dokumentären.

Joakim Silvas pass saknas

När parets tillhörigheter några månader senare postas till Sverige från Dominikanska republiken i augusti fattas Joakim Silvas pass, trots att svenska myndigheter krävt det. Dessutom fattas klockor och smycken.

Familjen är kritisk till att de fått så lite stöd från utrikesdepartementet och svensk polis. Det flesta efterforskningarna har de själva fått göra, samtidigt som de sörjt Jessica och Joakim. Riksdagsledamoten Mats Green (M) har kritiserat utrikesminister Ann Linde (S) för hanteringen av fallet i riksdagen.

Men för att svensk polis ska kunna hjälpa en utredning utomlands krävs att det landet begär hjälpen. Det har inte Dominikanska republiken gjort i det här fallet. Hade det däremot funnits en svensk polisanmälan hade den svenska polisen kunnat ansöka om bistånd i sin utredning från Dominikanska republiken.

Elin Andersson vill veta vad som hände hennes mamma.

Familjen är kritisk till utredning i Dominikanska republiken men också hur UD hanterat fallet.

FOTO: Discovery+

Fler fall där turister dött

Dominikanska republiken är ett fattigt land med en stor turistnäring. Men bara under 2019 rapporterade medier i USA om tio oförklarliga dödsfall bland semestrande amerikaner. Inte sällan nämns fulsprit i hotellens minibarer i rapporteringen.

Men oklara dödsfall riskerar att solka ner anseendet bland turister och tystas därför gärna ner av myndigheterna som menar att dödsfallen kan vara naturliga och att inget kring statistiken sticker ut.

USA:s utrikesdepartement har granskat om landet bryter mot de mänskliga rättigheterna. Bland annat visar granskningen att det förekommer övervåld från polisen och godtyckliga gripande där misstänkta hålls kvar utan någon förklaring. Dessutom är landets fängelser överfulla och det är ofta våldsamt.

Dokumentärserien Mord i svenskparadiset har premiär på discovery+ måndag 29 november och sänds klockan 21.00 i Kanal 5.

LÄS OCKSÅ: Olof Palme fick tre söner – så lever de och barnbarnen i dag

LÄS OCKSÅ: Kidnappade Cleo, 4, hittad inlåst i hus efter 18 dagars kamp

FOTO: imageBROKER/Frank Schneider, Discovery+

FRÅN FÖRSTASIDAN