Jerry, 44: Jag har överlevt 15 överdoser på heroin

Jerry, 44, testade heroin första gången i 20-årsåldern.
25 år senare har han överlevt 15 överdoser.
– De pratar om maskrosbarn, men jag tror jag är en kackerlacka, säger han.

Jerry började missbruka 1989 och provade det mesta, först var det mest amfetamin. I 20-årsåldern testade han heroin och fastnade direkt.

– Det tar bort alla ens bekymmer, det är den skönaste känslan jag kan uppleva. Ingen tjej kan få mig att känna som heroinet. Det håller i två timmar, sen är det bara att jaga pengar – dygnet runt.

Nu behöver han två gram om dagen, berättar han när vi pratar i telefon. Jerry är hemlös och det är via ett härbärge i Eskilstuna som vi får tag på honom.

BAKOM GALLER Här är Sveriges 10 värsta brottslingar
Tullen beslagtar ett paket med heroin.
FOTO: Erlend Aas / NTB scanpix / TT

Han har tidigare berättat sin historia för SVT Sörmland som intervjuade honom i samband med att region Sörmland började dela ut en nässpray till missbrukare. Nässprayen, som innehåller naloxonhydroklorid, fungerar som ett motgift mot opioider och kan rädda liv vid en överdos.

Då hade Jerry överlevt 14 överdoser.

– Nu är det femton.

Var det nässprayen som räddade dig?

– Nä, ambulanspersonalen missade den, men jag har använt den på fyra andra. Mina närmaste vet om att jag har den, det är ju som en livräddare på fickan.

Stockholmspolisens narkotikaspanare hittar heroin under en insats på Stockholms centralstation.
FOTO: Magnus Hallgren/DN/TT

”Målet var att bli knarkbaron”

44-åriga Jerry säger att han är äldst bland missbrukarna i Eskilstuna, de flesta har dött och några få har lyckats bli rena. Han har också försökt.

För arton år sedan var det nära att lyckas, tack vare så kallad substitutbehandling. Då slår ett läkemedel ut receptorerna i hjärnan och gör att effekten av heroin och andra opioider uteblir. Samtidigt får patienten psykologiskt och socialt stöd för att ta sig ur missbruket.

– Men jag var ung och dum då. Jag ville ha snabba pengar och leva det kriminella livet. Målet var att bli en knarkbaron men i stället blev det en jävla mardröm. Missbruket har kostat mig allt: Båda benen och en avslagen ryggrad.

För Jerry finns bara en väg kvar för att bli ren. Det är substitutbehandling med läkemedlet subutex.
FOTO: Privat

”Enda som kan rädda mig”

Nu är det bara substitutbehandling med läkemedlet subutex som Jerry tror kommer kunna göra honom drogfri. I veckan har han ett möte med vården – kanske får han komma in på behandling.

– Jag ber till gud att få substitutbehandling och en lägenhet. Det tär på en att vara hemlös och det finns inget jag hellre vill än att bli ren. Men du vet, heroinberoendet är så starkt, så jag klarar det inte utan subutex. Det är det enda som kan rädda mig och sen lär jag behöva gå på subutex resten av livet.

LÄS OCKSÅ: Marijuana, sprit och miljoner – så lockas folk till att vaccineras

LÄS OCKSÅ: Personalens HEMLIGA signaler bakom bardisken – om dig

FOTO: Amundsen, Paul Sigve, Magnus Hallgren /DN /TT, JOHANNES EISELE / AFP, PRIVAT, Erlend Aas / NTB scanpix / TT