ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Vilka gick till final i Melodifestivalen?Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill se

Jenny Strömstedts känslokalla fråga till Annie Lööf – stormade ut

06 sep, 2022 
https://image.hant.se/image-7520966?imageId=7520966&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=69.31&x=0&y=9.9
Gustav Motte
Jenny Strömstedts känslokalla fråga till Annie Lööf – stormade ut från studion.
Stämningen var allt annat än bra i TV4-studion – efter att Jenny Strömstedt ställt en fråga som beskrivs som ”okänslig” till Annie Lööf. Efter intervjun stormade partiledaren ut från studion, utan att svara på frågor, enligt uppgifter till Hänt.
Nu tvingas TV4 pudla:
– Vi ångrar att vi drog den parallellen, säger redaktören Kajsa Stål till Expressen.
Annons
Annie Lööf (C) om misstänkta mordförsöketBrand logo
Annie Lööf (C) om misstänkta mordförsöket

Under TV4:s partiledarutfrågning av bland annat Annie Lööf, 39, (C) ställde programledaren Jenny Strömstedt, 50, en fråga som ledde till några riktigt plågsamma minuter i tv-rutan. Efteråt har TV4 tvingats pudla.

– Vi ångrar att vi drog den parallellen, säger redaktören Kajsa Stål till Expressen.

Under utfrågningen avhandlades ämnet ”Vården”. Programledaren Jenny Strömstedt ställde då en fråga om psykisk ohälsa, med en minst sagt udda formulering. För TV4 valde nämligen att blanda in mordet på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, 64, under Almedalen – där Annie Lööf själv var en måltavla.

– Psykisk ohälsa bland barn och unga, det är ett växande problem i Sverige. Det är svårt att få hjälp idag. Trots att besöken inom barn- och ungdomspsykiatrin har blivit elva procent fler på fem år så växer köerna ännu snabbare. ”Vi måste snabbt hitta nya sätta för att öka tillgängligheten”, så larmade psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i våras. Nu finns inte Ing-Marie Wieselgren längre. Hon mördades av en psykiskt sjuk man i Almedalen, men problemet är fortfarande akut för de drabbade barn och unga, säger Jenny Strömstedt och riktar sig partiledaren.

Jenny Strömstedt ställde en fråga som fick Annie Lööf att reagera starkt – efteråt pudlade TV4 i pausen.

Markerade mot Jenny Strömstedt: ”Ofattbart”

Annie Lööf reagerade starkt på frågan i sändningen och markerade mot Jenny Strömstedt:

Annons

– Självklart. Jag blev lite ställd över att ni lyfte just det här i den här utfrågningen, ska jag säga, säger Annie Lööf.

Efter intervjun var flera högt uppsatta centerpartister ilska. Reaktionerna lät sig inte vänta mot TV4. På sociala medier gick bland annat partiets digitala strateg Dan Edström ut med svidande kritik mot kanalen.

”Hur kan TV4 inleda utfrågningen av Annie Lööf med att nämna mordet i Almedalen och mannen som var ute efter att döda även henne. Ofattbart okänsligt”, skriver han på plattformen Twitter.

Även den centerpartistiska kommunfullmäktigeledamoten Miranda Ahlers gick till attack mot kanalen:

”Hur kan TV4 under utfrågningen av Annie Lööf ge en beskrivning av psykisk ohälsa genom att nämna mordet i Almedalen och citera Wieselgren, kvinnan som blev mördad av den man som planerat att mörda även Annie Lööf. Extremt okänsligt!”, skriver hon på samma plattform.

”Jag blev lite ställd över att ni lyfte just det här”, sa Annie Lööf under utfrågningen.

Åkte direkt hem – svarade inte på frågor

Enligt uppgifter till Hänt stormade Annie Lööf ut från studion efter utfrågningen utan att stanna för frågor. Något den uppmärksamma tittaren kunde notera, då de andra partiledarna Nooshi Dadgostar, Ebba Busch och Jimmie Åkesson stannade för frågor. Men ingen Annie Lööf syntes till i tv-kanalernas livesändning.

Annons

TV4 har efter incidenten pudlat rejält. Enligt uppgifter till Expressen bad TV4 om ursäkt redan under pausen till Centerpartiet stab. Efteråt har tv-kanalen även bett om ursäkt offentligt:

– Det var ju ämnet psykisk ohälsa som vi ville betona, vikten av ämnet och Annie Lööfs egna engagemang i frågan, som vi valde att göra den formuleringen. Jag har själv pratat med Annie efteråt och bett om ursäkt för den formuleringen. Med facit i hand är vi ledsna för att vi hade med den och borde inte ha haft det helt enkelt, säger Mattias Hägerlund, TV4:s projektledare för Val 2022.

Foto: TV4

Annons