Janne Anderssons ilska efter SVT-profilens fråga: ”Som att få en...”

Janne Andersson och Ulrika Andersson

Janne Andersson ilsknade till rejält under en presskonferens.
Nu berättar han om frågan som fick honom att reagera.
– För mig var det som att få en lavett, säger han till Aftonbladet.
0:31

Efter reklamen: Målvakten gör det omöjliga i matchens sista spark

(0:31)

Slå på ljud

Ulrika Andersson, 56, minns maken Janne Andersson, 59, som en man med hellugg, mjukisbrallor och en fånig portfölj. Vi minns honom som förbundskapten för Sverige, en roll som han har än i dag, och hur han står vid sidlinjen och manar på sina spelare.

Att Janne Andersson brinner för fotboll är inget nytt. Det som dock sticker ut från tidigare tränare är viljan att förklara, lära ut och få andra att förstå vad det innebär att vara en del av svenska landslaget. Talets gåva har han haft sedan barnsben och den använder han gärna sig av på presskonferenser.

– Även om frågor kan vara på gränsen till oförskämda så ska jag fan ta mig visa respekt och inte hemfalla åt något annat. Men jag kan bli irriterad om man bara håller på med skit, säger han till Aftonbladet.

Janne Andersson och Ulrika Andersson

Janne Andersson och hustrun Ulrika Andersson.

TÖRNBLOM KARIN/Aftonbladet

Jannes ilska: ”Som att få en lavett”

Den irritationen blev tydlig när SVT-profilen Johan Kücükaslan, efter Sveriges vinst mot Tjeckien i VM-playoff, ställde frågan om landslagets spel var tillräckligt bra för att vinna mot Polen.

Janne Andersson reagerade direkt och tyckte det var en märklig fråga att få så tätt inpå segern. Enligt Janne hade det hade varit en helt annan femma om det varit tionde frågan.

– Vi hade vunnit och gått vidare. Man kommer in och är glad och den första frågan som då kommer är, jag ska inte säga oförskämd, men en tråkig fråga att få som första fråga. Annars är jag inte människa om jag inte reagerar på den. För mig var det som att få en lavett. Det var jättedålig tajming på den som första fråga.

Johan Kücükaslan

Johan Kücükaslan ställde en fråga som inte uppskattades av Janne Andersson.

Magnus Sandberg/Aftonbladet/TT

Oväntade draget – efter ilskan

Lyckligtvis är Janne Andersson inte speciellt långsint och kunde redan vid nästa presskonferens få ur sig ett ”tjena, Johan”.

Kanske var det den typen av bemötande som han lärde sig när han pluggade till idrottspedagog i Halmstad, platsen där han träffade frun Ulrika.

Ulrika om mötet med Janne: ”Kastade grejer i nacken”

I en intervju med Hallandsposten har Ulrika berättat om hur hon träffade Sveriges förbundskapten. Förutom den fåniga portföljen minns hon hur han försökte imponera på henne på ett något annorlunda sätt.

– Och jag minns särskilt en fest på kåren i en lokal under matsalen, då var vi ju inte mer än 200 elever på skolan. Den gången satt Janne och Mats Jingblad (tidigare fotbollsspelare reds anm.) och kastade grejer i nacken på mig och tyckte det var skitroligt, sa hon och fortsatte:

– Sedan bodde jag i en lägenhet inne i stan och då brukade Janne cykla förbi utan att hålla i styret för att imponera på mig. Jag hade ju umgåtts med äldre killar i Stockholm och tyckte det var fruktansvärt barnsligt. Men samtidigt charmigt.

Ulrika Andersson och Janne Andersson

Ulrika Andersson säger till Hallandsposten att Janne Andersson brukade cykla utan händer för att imponera på henne.

Jonas Ekströmer/TT

LÄS OCKSÅ: Zlatans känslosamma ord – erkänner oron efter karriären

LÄS OCKSÅ: Zlatan Ibrahimovics sorg efter broderns död: ”Svårt att förstå”

Foto: TÖRNBLOM KARIN/Aftonbladet, Magnus Sandberg/Aftonbladet/TT, Jonas Ekströmer/TT

SENASTE NYTT!