Isabell blev gravid som 16-åring – kunde inte göra abort: ”Bryter ihop”

Exklusivt

Isabell Rölvåg var bara 16 år när hon blev gravid.
Med sin mamma åkte hon för att få en planerad abort – men då visade sig att det hade gått 25 veckor.
Hon blev tvungen att bli mamma, trots att hon enbart var en tonåring.
– Jag ville sticka en kniv i magen, säger Isabell Rölvåg till Hänt.

Isabell Rölvig är i dag 28 år gammal och bor i Robertsfors, Västerbotten. Hon har blivit viral på TikTok med sin historia om hur hon blev gravid – blott 16 år gammal.

En ålder då få är redo, eller kan tänka sig, att bli förälder.

Allting började med att hon var med sin familj på semester i Norge, hos sin farmor, när hon kände något i magen. En liten kula.

– Jag kände att jag hade en kula i magen, även om jag drog in den, säger Isabell till Hänt.

Hon blir givetvis orolig. Men Isabell hade fortfarande sin mens, så hon tänkte inte mer på det under semestern hos sin farmor. Men det skulle ändra sig när Isabell kom hem från Norge.

Isabell var på semester i Norge, när hon började må dåligt. Hon kände något hårt i magen. När hon kom hem tog hon ett graviditetstest – som visade sig vara positivt. Foto taget vid annat tillfälle.

Foto: Hussein El-alawi / Sydsvenskan / TT

– Efter att vi kommit hem från semestern tappar jag mensen.

Tillsammans med sin mamma tog hon ett graviditetstest. Det skulle visa sig vara positivt.

– Vi räknade lite på det, vi gissade att det hade gått omkring åtta veckor.

”Jag skulle ju börja gymnasiet”

Vid tiden hon fick positivt på graviditetstestet var hon endast 16 år gammal. Tillsammans med sin mamma kontaktade Isabell vården för att göra en abort.

– Vi bestämde oss för att ta bort det. Jag hade ju planer. Jag skulle börja gymnasiet, berättar Isabell Rölvig för Hänt.

– Jag hade inte tid med det här, tänkte jag.

FULLT ÖS 6-barnsmamman har bara pojkar – elaka frågor om barnen

Tillsammans med sin mamma planerade hon att åka in till sjukhuset i Umeå för att göra en abort. Men efter att barnmorskan känt på Isabells mage, så tog hon fram ett ultraljud.

– Då började vi känna att det här var konstigt. Efter att hon ställt en massa kontrollfrågor berättar vi att det antagligen gått åtta veckor.

– Barnmorskan kollar på oss och säger: ”Ja, nu är det såhär. Det har gått 25 veckor”. Jag kollar då inte på skärmen för ultraljudet. Men det gör min mamma. Och hon ser ju att det finns något där.

– Hon säger då att det inte går att göra abort. Jag blir ju väldigt ledsen och mamma chockad. Jag kan inte förstå att det är sant.

Sverige är det enda landet i Europa som tillåter abort tills vecka 18 i graviditeten. Andra europeiska länder har normalt en gräns vid 12 veckor, för att sedan kräva särkilt tillstånd för att det ska ske senare.

Det finns även möjlighet till förlängning i Sverige, om inte fostret bedöms leva. I Polen är till exempel abort endast lagligt vid vissa händelser som incest, eller våldtäkt, skriver bland annat Svenska Yle.

Eftersom Isabell var gravid i vecka 25 kunde hon inte göra abort. Trots att hon skrev och begärde dispans till Socialstyrelsen.

”Jag kan sticka en kniv i magen”

Men Isabell hade passerat sin gräns. Hon blev tvungen att behålla sitt barn, som 16-åring, eftersom lagstiftningen ser ut som den gör. För Isabell rasade nu hela hennes värld – och tänkta framtid.

– Det här kommer låta jättehemskt, men jag frågade mamma: ”Kan inte vi ta bort det själva? Jag kan sticka en kniv i magen”. Jag var ju inte redo att bli mamma. Jag kunde knappt ta hand om mig själv.

Istället skrev Isabell ett brev till socialstryelsen, där hon frågade om dispans för aborten.

– Vi skrev ett brev till en myndighet, för att fråga om dispans. Men de nekade. De menade att jag hade tillräckligt med stöd runt om mig för att ta hand om ett barn.

Det var en svår tid för 16-åriga Isabell. Familjen började fundera på adoption. Dessutom bor Isabell i ett mindre samhälle – och ryktesspridningen börjar.

– Jag vet inte hur, men någon får reda på det. Skvallret börjar. Folk spekulerar i om jag har lurat pappan. Om jag har varit otrogen. Det snackas väldigt mycket skit. Där sitter lilla jag, själv. Och alla tror att de vet allt om mitt liv.

URSÄKTA? Jennis, 34, och Richards, 35, avslöjande om barnbarnet

”Alla snackade skit om mig”

Till en början försökte Isabell gömma undan att hon var gravid. Hon bar stora kläder, för att inte magen skulle synas. Hon gick då på gymnasiet.

– Men tillslut växer det situationen på mig. Jag inser att det här är mitt kött och blod. Det här är ju mitt barn. Jag kan inte adoptera bort det här, berättar Isabell till Hänt.

– Jag började istället visa upp magen. Jag bar tajta t-shirts i skolan. Jag ville visa att jag var gravid, säger Isbell.

Sen kom barnet. Isabell pausar studierna och fokuserar på barnet. Men efter att allting lugnat ner börjar hon studera igen. Hon får nycklar till ett vilorum där hon kan amma.

Trots att det till en början var en tung period, så skulle det visa sig att bli mamma var något Isabell verkligen gillade. Trots den tuffa tiden och den unga åldern.

På TikTok skriver Isabell:

”Men sen föds min son den 2 januari. Jag hittade ny mening med livet. Det är kämpigt, men jag fixar det och kunde inte vara mer stolt över mig själv! Snart fyller han 12 år och min dotter fyller snart 3 år (den 4 januari), avslutar Isabell sin TikTok-video.

– I dag har jag en dotter, som föddes nio år och två dagar efter min son, säger Isabell och skrattar.

I dag är hennes son 12 år gammal och Isabell 28.

@isabellrlg

Everything happens for a reason #fypシ

♬ original sound - Sarah Cothran

Blev viral med sin historia – setts över 100 000 gånger

Efter att Isabell lagt upp sin historia på TikTok har klippet blivit viralt. Klippet har setts över 110 000 gånger, fått tusentals gillamarkeringar och kommentarer.

En användare skriver att samma sak hade hänt med henne.

”Samma hände mig när jag var 16. Han fyller 13 på fredag!”, skriver en användare.

En annan användare ryter ifrån att Isabell inte ska lyssna på de elaka kommentarerna under hennes klipp.

”Lyssna inte på dumt folk! Sträck på dig och var stolt med rätta. När de andra har småbarn har du större barn att uppleva saker och glädjas med”, skriver en annan.

En tredje kommenterar att januari kan bli en dyr månad.

LÄS OCKSÅ: Mamman Nanis beslut: Därför tar jag med mig sonen på strippklub

LÄS OCKSÅ: 73-åriga mamman födde tvillingarna – då dog hennes make

Foto: TIKTOK/@ISABELLRLG, Hussein El-alawi/Sydsvenskan /TT

SENASTE NYTT!