Yrkar på vård för knivdåd mot mamma och dotter

14 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Förhandlingen i Örebro tingsrätt avslutades under onsdagen. Arkivbild.Pavel Koubek/TT
En 26-årig man gick till knivattack mot sin före detta kurskamrat och hennes mamma i ett trapphus i Örebro tidigare i år. Åklagaren yrkar att mannen döms till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök.
– Vi delar uppfattningen att det är den lämpliga påföljden, säger mannens försvarare.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var i februari som mannen gick till angrepp mot de båda kvinnorna i det trapphus där mamman bodde.

Mannen hade tagit sig dit i jakt på den yngre kvinnan, som för flera år sedan hade gått en gemensam kurs i skolan med mannen. De hade sedan dess inte haft någon kontakt.

När kvinnorna upptäckte att det var någon utanför dörren gick de ut för att undersöka detta och blev då överfallna av mannen, som var beväpnad med kniv. Mamman dog av sina skador men den yngre kvinnan överlevde.

Allvarlig psykisk störning

När rättegången i Örebro tingsrätt avslutades under onsdagen yrkade åklagare Anders Persson på att mannen skulle dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Ett utlåtande från Rättsmedicinalverket visar att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. Ett kompletterande utlåtande visar även att han hade någon form av gärningsinsikt.

– Han ifrågasätter inte den kompletteringen. Därför har han också accepterat ansvar för mord, säger mannens advokat Emil Olors till TT.

Annons

Vanföreställningar

Mannen har dock hävdat att det rört sig om en nödvärnssituation.

– Det hör till saken att han själv inte minns händelsen, säger Olors.

Mannen lider av vad åklagaren betecknar som vanföreställningar och har sagt att den yngre kvinnan är en rysk agent som ingår i ett nätverk som försökt värva honom. Han ska därför ha sökt upp henne för att be henne lämna honom ifred.

– Han hade varit där flera gånger tidigare och rekat och försökt samla mod, har åklagare Anders Persson tidigare sagt till TT.

Domen meddelas måndag den 19 juni.

Annons